Door vele al benoemd tot ‘wonder herb‘ en alhoewel je het hoogstwaarschijnlijk al jaren in je je keuken hebt staan, is de populariteit van kurkuma, ook wel bekend als geelwortel, de afgelopen twee jaar gestegen. Meer dan 400,000 mensen zoeken maandelijks op Google het woord ‘kurkuma’ op om te kijken wat nou precies de voordelen zijn van het kruid.

We hebben zelf wat onderzoek gedaan en voor iedereen die benieuwd is wat de voordelen zijn, we delen ze graag met je:

Natuurlijke verlichting van pijn

Dankzij de ontstekingsremmende, pijnstillende en antioxidanten eigenschappen helpt kurkuma tegen het verlichten van pijn en ook wordt het lichaam geholpen om beschadigde weefsels te repareren en giftige stoffen te elimineren.

Kanker remmend

Omdat het ontstekingsremmende eigenschappen heeft, curcumine in het bijzonder, werkt het ook kanker remmend. Een essentiële factor bij tumorgroei is namelijk een ontsteking en uit onderzoek blijkt dat curcumine menselijke kankercellen kan doden én het is een effectief middel voor preventie van uitzaaiingen.

Verlaagt cholesterol

Het verlaagt het cholesterolgehalte van je bloed waardoor je ernstige gezondheidsproblemen voorkomt. Denk hierbij aan hart- en vaatziekten.

Het kan alzheimer voorkomen of verminderen

Onderzoekers hebben daadwerkelijk een verband gevonden tussen het eten van kurkuma en betere cognitieve functies. Door de ontstekingsremmende eigenschappen en antioxidanten verbetert het de cognitieve functie van mensen met Alzheimer. Dit heeft alles te maken met de cucuminoïden die het ontstaan van plan in de hersenen verminderen. De aromatische turmerone van kurkuma heeft ook een positief effect op je hersenen en recent ontdekte onderzoekers dat ar-turmerone het herstel van stamcellen in je hersenen stimuleert.

Het is goed voor je darmen

Kurkuma helpt bij verteringsproblemen. Heb je een slechte vertering van vetten of last van een prikkelbare-darmysyndroom of de ziekte van Crohn? Dan kan kurkuma veel voor je betekenen omdat het de ontstekingen in je darmwand tegengaat.

Het helpt tegen overgewicht

Wil je graag afvallen? Dan kan kurkuma je hierbij helpen. Het verhindert namelijk de vorming van nieuwe vetcellen.

Goed voor je huid

Het reinigt niet alleen je huid maar ontgift het ook. Zoek een dagcrème waar het in is verwerkt want het hydrateert en voedt je huid waardoor het weer gaat glanzen. Het wordt ook vaak gebruikt bij de behandeling van psoriases (een huidaandoening) omdat het ontstekingsremmend is.