Heb je een nacht slecht geslapen? Of heb je altijd een bepaald punt op de dag dat je even geen energie meer hebt? Iedereen heeft er wel eens last van. Je moet de hele dag gefocust blijven en met al die afleiding of vermoeidheid is dit niet altijd een makkelijke opgave. Gelukkig zijn er manieren die je helpen hier mee om te gaan. Zodat je je minder slaperig voelt en meer concentratie hebt! Deze 10 tips helpen je betere focus en concentratie te krijgen.

1. Maak een planning

Een veelvoorkomende reden waarom we onze focus verliezen is het gebrek aan een planning. Als je geen duidelijk doel hebt zal er chaos in je hersenen ontstaan, waardoor we niet geconcentreerd zijn en sneller vermoeid worden. Probeer per uur in te delen wat je wil doen, zo breng je structuur aan in je dag en zorg je er voor dat je er met je hersenen bij blijft!

2. Neem kleine pauzes

Als je je niet meer op een bepaalde taak kunt focussen, is het beste wat je kunt doen een kleine break nemen. Onze hersenen zijn er ook niet op ingericht om uren lang de aandacht vast te houden. De hele dag aan je bureau zitten en naar je scherm kijken zorgt er ook voor dat je vermoeid raakt, slaperig wordt en soms zelfs hoofdpijn krijgt. Houd daarom ieder uur een kleine pauze, waarin je even wegkijkt van je scherm en in beweging komt.

3. Neem een powernap

Soms, wanneer je echt te moe bent, is dit het beste wat je kunt doen. Je komt de ochtend misschien nog wel door, maar tegen de middag ben je echt niet meer vooruit te branden. Een klein dutje van 5 tot 25 minuten kan al het verschil maken, zodra je ervan wakker wordt merk je meteen het verschil, blijkt uit dit onderzoek. Dus doe wanneer het nodig is even je ogen dicht, je laadt er meteen van op!

5. Drink voldoende water

Wanneer je moe bent ben je misschien geneigd vooral koffie te drinken. Dit zorgt er alleen maar voor dat je meer uitdroogt, wat er weer voor zorgt dat je extra moe raakt. Zet dus een flesje water op je bureau en drink hier regelmatig uit.

6. Zorg voor de juiste voeding

Dit is belangrijk om je bloedsuikerspiegel op peil te houden. Begin dus met een goed voedzaam ontbijt waar je lang energie van hebt. Neem verder door de dag heen niet te grote porties en vermijd producten waar veel suikers en koolhydraten in zitten. Deze zullen je even energie geven, maar vervolgens stort je weer net zo hard in, de wel bekende after dinner dip.

Ook lezen: 10 gezonde snacks die helpen bij afvallen

7. Kauwgom

Dit is een hele simpele truc, maar het werkt echt! Door je kaken te bewegen, houd je ook je hersenen actief. Dus ga lekker uitgebreid kauwen, maar ga niet smakken! Anders zullen je collega’s ook gwwn focus en concentratie meer hebben.