Uitstelgedrag is iets waar zelfs de meest georganiseerde en punctuele mensen aan ten prooi vallen. Denk maar eens terug dat je eigenlijk moest studeren of werken maar je de hele tijd filmpjes zat te kijken. Ondanks dat het dus heel normaal is en iedereen er wel eens last van heeft, kan het een nadelig effect op je leven hebben. Denk aan het niet halen van deadlines, het halen van slechte cijfers of het niet voltooien van klusjes in huis. Daarnaast veroorzaakt het ook stress, paniek en slechte prestaties. Maar wat kun je nu als student of werkende doen om van al dit gelazer af te komen?

6 tips om van uitstelgedrag af te komen

#1 Stop met piekeren

Een van de voornaamste redenen waarom mensen uitstellen is omdat ze altijd van het ergste uitgaan. Door zo te piekeren en dingen groter maken dan ze zijn wordt de taak die ze moeten volbrengen wordt het alleen maar moeilijker/zwaarder/saaier om te doen. De opdracht zal ondraaglijk lijken, terwijl het zonder al dit gepieker helemaal niet zo veel voorstelt.

De waarheid is ook, dat je van iets saais doen, hard werken of een uitdaging helemaal niet dood gaat. Aan de andere kant is uitstellen iets waar je wél ziek van wordt, denkt maar eens aan alle stress die het oplevert.


#2 Kijk naar de lange termijn

Uitstellers focussen zich voornamelijk op korte termijn winsten. Op een specifiek moment lijkt het namelijk dat je er meer aan hebt om een volledige serie te binge watchen dan een opdracht af te maken. Maar op de lange termijn heeft het een tegengesteld effect. De voordelen van het wél volbrengen van een taak zijn namelijk een stuk groter dan het gemak dat je op het moment zelf ervaart, wanneer je iets niet doet.


#3 Pak je agenda erbij

Dingen plannen voor “wanneer je er zin en tijd voor hebt”, eindigen meestal op een hoop met andere dingen die je niet hebt gedaan en waarschijnlijk ook niet snel gaat doen. Houd een planning bij als je aan een project werkt en maak er tijd voor vrij. Net zoals dat je soms tijd vrij maakt voor een belangrijke afspraak, date of etentje met vrienden.

Ook lezen: 8 dingen waar je vandaag nog mee moet stoppen


#4 Wees realistisch

Als je voor je zelf een planning maakt, bereid je dan voor op succes en niet op paniek. Je weet waarschijnlijk al lang dat je vaak langer nodig hebt voor een opdracht dan je eerst verwacht, geef je zelf er daarom extra tijd voor. Kijk ook naar manieren om het voor je zelf zo gemakkelijk mogelijk te maken. Als je bijvoorbeeld nog al een ochtendhumeur hebt, weet dan dat het geen goed idee is om een uur eerder op te staan om een taak af te maken. Doe dit liever in de middag of na het eten. Soms bestaat een opdracht uit meerdere onderdelen. Verwacht dan niet van je zelf dat je dit in een keer afkrijgt. Verdeel het liever in meerdere keren.


#5 geen excuusjes meer

“Ik doe het wanneer ik er zin in heb”,  Ik wacht even tot ik er meer tijd voor heb” “onder druk presteer ik beter”. Komen deze je bekend voor? Dan weet je ook dat deze excuusjes alleen maar uitstelgedrag stimuleren. Wees liever eerlijk tegen je zelf, hoe langer je blijft wachten om aan een opdracht te beginnen hoe moeilijker het wordt en hoe minder zin je er in zal hebben.


#6 Beloon je zelf

De verleiding is altijd groot om een serie op Netflix aan te zetten, je social media te checken of heerlijk te gaan lunchen. Maar gebruik deze dingen om je zelf te motiveren, niet om je zelf af te leiden. Spreek met je zelf af dat je even de deur uit mag voor een lekker kopje koffie als je een opdracht hebt afgemaakt. Je zult zien dat je meteen meer motivatie hebt om er aan te beginnen!


Ook lezen: Zo kom je de dag productief door