Wanneer je spreekt over drugs, zien mensen dit al gauw als een heftig iets. Illegale middelen die ontzettend gevaarlijk zijn. Maar wat mensen vergeten is dat (sterke) alcohol eigenlijk ook gewoon onder harddrugs valt. Eigenlijk zou de titel dus moeten heten: alcohol vs pillen: wat is slechter voor je?
In de vorige eeuw had niemand problemen met een pilletje. Momenteel ligt er een groot taboe op, omdat we wat wijzer zijn geworden over de gezondheidsrisico’s die eraan zitten. Maar we vergeten hierbij dat alcohol ook zijn gezondheidsrisico’s heeft. Sterker nog:
het alcoholprobleem is in Nederland veel groter dan het drugsprobleem.
Als je kijkt naar alcohol en pillen is het eigenlijk appels met peren vergelijken. Het zijn twee totaal verschillende stoffen die verschillende effecten geven. Toch zijn er een aantal vergelijkingen te maken.
Het verslavende effect
Het risico bij verslaving bij alcohol is veel groter dan bij bijvoorbeeld XTC. Bij herhaald gebruik van XTC neemt het effect namelijk af, je hersenen raken eraan gewend. Cannabis is op zijn beurt wel weer verslavend, maar tegelijkertijd ook minder schadelijk. Ook cocaïne is geestelijk verslavend en zeker schadelijk. Oppassen dus!
Het schadelijke effect
Wanneer je overmatig drinkt kan dit schadelijke gevolgen hebben. Je kunt een alcoholvergiftiging oplopen, uitgedroogd raken of in coma raken. Één glas per keer laat je IQ niet meteen drastisch dalen, maar wanneer je dagelijks drinkt kun je wel makkelijker een verslaving ontwikkelen. Daarom wordt aangeraden om minimaal 2 dagen per week niet te drinken. Ook kun je de consumpties alcohol niet opsparen: wanneer je 7 glazen bier in het weekend drinkt en de rest van de week niets betekent niet dat dit geen kwaad kan voor je gezondheid!
Het schadelijke effect van bijvoorbeeld XTC hangt heel erg af van je gevoeligheid, omgevingsfactoren, de sterkte van de dosis en de mate van gebruik. Ten eerste moet je altijd je pil laten testen of er geen overige schadelijke stoffen inzitten. Bij warm weer is er een groter risico op oververhitting en watervergiftiging omdat je mond bij gebruik van XTC zo droog is als de Sahara. XTC kan op korte termijn leiden tot ernstige gezondheidsproblemen die te maken hebben met somberheid, orgaanschade en overbelasting van het lichaam. Hoe lager de dosis en frequentie, hoe lager het risico op gezondheidsproblemen. Het probleem is dat het een onvoorspelbaar effect heeft en je niet per dosis de hoeveelheid risico’s kunt inschatten.
Wanneer we kijken naar bijvoorbeeld cannabis is de echte schade vooral voor mensen die al gevoelig zijn voor een psychose, angst, depressie en andere emotionele stoornissen. Bij andere mensen kan af en toe blowen helemaal geen kwaad.
Conclusie; alcohol vs drugs
Het is onmogelijk om te zeggen of het één schadelijker is dan de ander. Alle drugs zijn gevaarlijk, ook alcohol. Het ligt aan de dosis, frequentie van gebruik, omgevingsfactoren en jouw gevoeligheid voor de stof. Alcohol in kleine hoeveelheden (1 glas per dag), kan niet veel kwaad, maar vaak blijft het niet bij één glas. Bij meerdere glazen lopen de risico’s al gauw op. De gezondheidsrisico’s van alcohol worden onderschat omdat er op korte termijn geen zichtbare schade is, naast je behoorlijke kater, draaiende hoofd en alle rare dingen die je gister tegen je ex hebt lopen verkondigen op Whatsapp.
Het gebruiken van pillen vereist goede voorbereiding aangezien één pil al veel risico’s met zich mee kan brengen. Er zijn manieren om deze risico’s te beperken, zoek daarom veel informatie op voordat je een pil wilt gaan gebruiken en gebruik niet als je niet lekker in je vel zit.
Met dit artikel willen we niemand aanmoedigen om alcohol of pillen te gebruiken, maar vooral verduidelijken dat het effect van alcohol wordt onderschat ten opzichte van pillen. Ze zijn beide gevaarlijk en bij gebruik kies je zelf voor de risico’s die eraan verbonden zitten.