We weten allemaal dat je als vrouw na het drinken van een paar glaasjes alcohol sneller dronken bent dan een man, maar de kans is ook groot dat je je de volgende dag een stuk beroerder voelt. Vrouwen zouden namelijk meer last hebben van katers dan mannen, blijkt uit onderzoek.


Lichaamsbouw

Alhoewel je je tijdens een avondje stappen als vrouw soms als ‘one of the guys’ kunt voelen, geldt dit niet voor de dag erna. Terwijl jij niet vooruit te branden bent, staat je lief alweer in de sportschool. Hoe oneerlijk het ook is, uit onderzoek van de University of Missouri blijkt dat katers voor vrouwen net een tikkeltje heftiger zijn dan voor mannen. Voor het onderzoek moest een groep van 1230 Amerikaanse studenten na een avondje flink zuipen beoordelen hoeveel last ze hadden van de symptomen die bij een kater horen, zoals hoofdpijn, braken of vermoeidheid. Wat bleek? Bij vrouwen waren de effecten groter dan bij mannen.

Dat vrouwen minder goed tegen een avondje drinken kunnen heeft meerdere redenen, zoals de verschillen in lichaamsbouw tussen mannen en vrouwen. Vrouwen zijn vaak een stuk kleiner en minder zwaar, waardoor ze minder lichaamswater hebben. Daarnaast hebben mannen gemiddeld meer spieren (deze bestaan grotendeels uit water) dan vet, terwijl dit bij vrouwen juist andersom is. Om alcohol af te breken mengen de gifstoffen zich met het lichaamswater. Aangezien mannen meer lichaamswater hebben, breekt hun lichaam dit dus net even wat sneller af dan bij ons.

Andere factoren

Volgens de onderzoekers was de lichaamsbouw niet de enige reden dat vrouwen meer last hebben van een kater. Vrouwen zouden namelijk ook een lagere dosis van de stof dehydrogenase in hun lichaam hebben, deze stof zorgt ervoor dat de lever alcohol af kan breken. Biologisch gezien hebben we als vrouw dus een beetje pech, maar hé, dit is wel weer een goede reden om je eens flink in de watten te laten leggen door je lief na een avondje te diep in het glaasje gekeken te hebben ;-).

Gelukkig zijn er genoeg remedies tegen een kater!