Of je nou een enthousiaste vleesfanaat bent, of juist al vegetariër bent: veganistisch eten kan iedereen. Waar het soms extreem lijkt, is juist het tegenovergestelde waar. Je moet gewoon goed weten hoe je het moet aanpakken. Ben jij geïnteresseerd in veganisme, of wil je nu echt een vegan dieet gaan volgen? Dit is wat je moet weten.
Geen vlees, vis, zuivel en overig
Als veganist eet je geen vlees, vis en zuivel. Ook mijden veganisten alle andere dierlijke producten. Dus ook geen honing, oesters, eieren en gelatine. Ook bepaalde toevoegingen zoals E-nummers hebben dierlijke restanten. Wist je dat zelfs sommige wijn niet vegan is? Soms kan dit wat uitdagend zijn, want deze producten zitten soms in voedingsmiddelen verwerkt. Maar geen stress: er zijn al tal van veganistsche producten op de markt en er komt steeds meer bij.
Vitamines en mineralen
Met een gevarieerd veganistisch dieet kan je in principe alle benodigde vitamines en mineralen coveren: behalve vitamine b12. Dit is een vitamine die wij niet volledig uit planten kunnen halen. Daarom is het belangrijk om vitamine B12 supplementen te nemen, en om hier dan ook meteen mee te starten als je veganistisch gaat eten. Want neem het van ons aan, een vitamine B12 tekort is niet iets wat je wilt. Verder zijn, met een gevarieërd dieet, alle vitaminen en mineralen die je nodig hebt uit plantaardig voedsel te halen. Zorg ervoor dat je ook genoeg proteïne haalt uit peulvruchten, noten, vleesvervangers en overige producten.
Het hoeft niet duur te zijn
Eén van de redenen dat mensen soms aarzelen om over te gaan op een veganistisch dieet, is omdat ze denken dat het duur is. Niks is minder waar. Door groenten en fruit te kopen en te gebruiken in recepten, haal je uiteindelijk veel meer uit je voeding dan als je ongezonde snacks zou kopen. Daarbij zijn heel veel producten automatisch al veganistisch, zoals veel graanproducten, en blijft wat je uitgeeft in de supermarkt hetzelfde. Ook kan je seizoensgroenten kopen, of kiezen voor diepvriesfruit en groenten. En denk aan alle vleesgerechten in restaurants. Dit zijn vaak de duurste gerechten op de kaart. Dit zijn centen die je als vegan ook weer bespaart. Tip: ga naar de markt om verse groenten en fruit te halen. Dit is vaak goedkoper dan in de supermarkt, én nog eens verser ook.
Het hoeft niet in één keer
Soms kan het een uitdaging zijn om ineens cold turkey te gaan en alle dierlijke producten in één keer op te geven. Zo kan je beginnen met het schrappen van vlees, vis en melk uit je dieet. Dit is simpel, want voor al deze producten zijn er veel verschillende plantaardige vervangers te vinden. Vanaf daar kan je steeds meer voedingsmiddelen weglaten. Ben je na het eten van een hele chocoladereep achter gekomen dat er toch een beetje koemelk in zat? Dan is er geen reden tot paniek. Ook slip-ups kunnen voorkomen, en dit overkomt de beste van ons ook weleens.
Etentjes en restaurants
Wie denkt dat het veganistisch dieet het einde is van gezellig borrelen en eindeloos tafelen in restaurants, heeft het mis. Veel restaurants en lunchrooms hebben vegan opties. Daarbij zijn er zelfs steeds meer plekken die een geheel vegan menu hebben. Ook is het personeel in veel ‘normale’ restaurants zo vriendelijk om vegan friendly eten te maken. Bel even van tevoren, zodat ze er rekening mee kunnen houden. Zo toveren ze bij veel plekken speciaal voor jou een vegan gerechtje op tafel. En als je je toch ergens bevindt waar dit allemaal niet het geval is: een salade (of een patatje) is vrijwel altijd vegan.