Je kan om verschillende redenen beginnen met een dieet. Je wilt bijvoorbeeld afvallen, of je eetpatroon verbeteren. Maar misschien ben je ook wel benieuwd of je lichaam ergens gevoelig voor is. Ook kan je een dieet proberen om te zien of je je beter voelt. Door bepaalde voedingsmiddelen toe te voegen of te minderen, kan je kijken of deze effect op je hebben. In 2019 zijn er verschillende diëten voorbijgekomen die steeds bekender lijken te worden. Lees hier wat de populairste diëten van 2019 zijn.


Paleo dieet

Het Paleo dieet wordt ook wel het ‘caveman dieet’ genoemd. Dit is omdat het dieet uitgaat van voedingsmiddelen die alleen maar natuurlijk zijn. Niks wat de oermens vroeger niet at, wordt er tijdens het paleo dieet ook niet gegeten. Bewerkte en in de fabriek gemaakte producten, horen dus niet bij de eetlijst. Wat wel bij deze lijst hoort zijn voedingsmiddelen als noten, vlees, vis, groenten en fruit. De bedoeling van het Paleo dieet is dat je meer eiwitten binnenkrijgt en minder koolhydraten. Een paleo dieet kan daarom goed gebruikt worden om af te vallen.

Plantaardig dieet

Een plantaardig, ofwel vegan dieet, is een populair dieet anno 2019. Steeds meer mensen stoppen met het eten van dierlijke producten, zoals vlees, vis en zuivel. Maar ook voedingsmiddelen als ei en honing worden vermeden bij een plantaardig dieet. Je kan plantaardig eten vanwege je gezondheid en het milieu. Zo kan een veganistisch dieet je gezondheid positief beïnvloeden en is het ethisch gezien beter voor de dieren. Vooral op social media is te zien dat het plantaardige dieet populair is, en ook supermarkten en restaurants brengen steeds meer vegan friendly producten op de markt.

Keto dieet

Het keto dieet legt de focus op het eten van weinig koolhydraten, zoals suikers en zetmeel. Als je lichaam weinig koolhydraten binnenkrijgt, ga je vet verbranden. Je lichaam raakt na ongeveer 48 uur weinig koolhydraten te eten in ketose stand. Je moet dan minder dan 50 gram koolhydraten per dag eten. De vetten in je lichaam worden afgebroken tot ketonen. Uit deze ketonen haal je vervolgens energie. Bij het keto dieet is de bedoeling dat je veel vetten eet. Deze vetten haal je bijvoorbeeld uit noten en avocado, maar ook uit olie, zuivel en vlees. Het keto dieet wordt aangeraden voor mensen die veel gewicht willen verliezen.

Glutenvrij dieet

Steeds meer mensen, onder andere celebrities, zweren bij een glutenvrij dieet. Ook als zij geen glutenallergie hebben. Het zou helpen met een egale huid, je meer energie geven en zorgen voor een minder opgeblazen gevoel. Ondanks dat sommigen positieve effecten ervaren van een glutenvrij dieet, is er nog geen onderzoek wat uitwijst dat het ook daadwerkelijk gezonder is. Gluten is een groep eiwitten dat voorkomt in tarwe, en dus ook in producten als brood en pasta. Als je een glutenvrij dieet volgt zonder een gluten allergie, moet je er rekening mee houden dat je wel genoeg vezels binnenkrijgt, omdat je anders tekorten kunt oplopen.

 

Meer over diëten & afvallen

Dit waren de populairste diëten in 2019

Het Nordic dieet: Waarom Scandinavische vrouwen zo slank zijn

Dit waren de populairste diëten in 2019

Paleo dieet: waarom wel en waarom niet?

Dit waren de populairste diëten in 2019

Op gewicht blijven na een dieet, waarom lukt dat niet?