Ik begin de ochtend meestal met (minimaal) 3 keer drukken op de snooze knop, waarna ik met een hele hoop moeite mijn bed uit kom. Wanneer ik eindelijk een beetje wakker word, lig ik de eerste 15 minuten met mijn telefoon in mijn hand en check mijn mailbox en Instagram. Soms krijg ik een email of zie een filmpje of bericht waardoor ik vervolgens gestresst of ongelukkig opsta. Dit is eigenlijk niet de beste manier om je dag te starten, het  maakt dat je je dag negatief begint en dat heeft weer gevolgen op je productiviteit.  Maar hoe kun je de ochtend dan wél goed en productief beginnen?

Met de volgende stappen maakt het niet meer uit met welk been jij uit je bed stapt, het zal niet de verkeerde zijn. Zo start je productief je dag.

Word relax wakker

Dat willen we allemaal wel, maar hoe dan? Nou, door het meest vervelende geluid, namelijk je wekker, te vervangen voor een beetje upbeat muziek of relaxt deuntje. Ook helpt een ambient-lichtwekker om makkelijker wakker te worden.

Lach

Als die wekker om 6:45 is het weleens moeilijk om positieve gedachten of herinneringen omhoog te halen. Maar een lach is zo essentieel in het bepalen van jouw stemming. Lachen doet endorfine toenemen, verhoogd zelfverzekerdheid en wekt gevoelens van welzijn op. Zorg dus dat je ’s ochtends omringd bent met dingen die je blij maken. Foto’s van een festival waar je met je vrienden helemaal goed ging, of een foto van je vriend (of vriendin) waarbij hij achterlijk vla aan het eten is. Verzin wat leuks.

Uit dankbaarheid

Train je brein om dankbaar te zijn – weer om je stemming voor de rest van de dag te bepalen. Cliché, maar waar: wees dankbaar voor de kleine dingen. Dat nieuwe Ikea-dekbed waar je jezelf in begraaft, dat kopje koffie dat op je aan het wachten is, bedenk iets waar je ’s ochtends eigenlijk heel veel om geeft.

Plan je dag

Maar dan niet de negatieve bezigheden. Plan tijd voor jezelf in. Hoe laat ga je naar de gym? Wat kook je vanavond voor je mannetje? In welke kroeg ga je een biertje drinken?

Stretch

Stijfheid kan zijn ontstaan door activiteiten van de dag ervoor of gewoon het resultaat van een slechte houding tijdens het slapen. Zelfs heel de dag op een kantoorstoel zitten kan in stijve spieren resulteren. Licht rekken voordat je het bed verlaat helpt om je spieren te activeren en je klaar te maken voor die dag.

Kern van het verhaal: pak niet direct die iPhone erbij om al je berichten en emailtjes te checken. Je hebt de rest van de dag nog om dit te doen. Pak even die tijd voor jezelf.