Een hele dag productief spenderen is niet altijd even makkelijk. Soms lijkt het wel hoe langer de waslijst, hoe makkelijker het is om ‘m te laten liggen. Heb jij soms ook zo veel moeite met je tijd nuttig besteden en de hele dag productief bezig te zijn? Wij helpen je erbij.


1. Maak een to-do list

Schrijf alles op wat je moet doen. Zo heb je het uit je hoofd en zet je het op papier. Schrijf alle belangrijke dingen op die je die dag wilt doen. Zorg er wel voor dat je prioriteiten maakt, zodat je de lijst alleen beperkt tot dingen die echt urgent zijn.

2. Schrijf je grotere doelen op

Opschrijven waar je het allemaal voor doet, kan goed helpen om meer motivatie te hebben voor kleine dagtaken die je uit moet voeren. Door gedurende de dag hier af en toe een blik op te werpen, weet je waarom het zo belangrijk is om vandaag productief te zijn. Een groot doel kan bijvoorbeeld zijn dat je later een bepaalde functie wilt hebben binnen een carrière, of dat je op de lange termijn gelukkig wilt zijn.

3. Neem korte pauzes

Maak jezelf niet gek door de hele dag aan één stuk door te werken. Zo zet je veel druk op jezelf en uiteindelijk kan dit ervoor zorgen dat je minder productief bent, omdat je te overwhelmed raakt. Las bijvoorbeeld na het uitvoeren van elke taak een korte pauze in, waarbij je het werk even laat liggen en wat leuks doet.

4. Begin de avond ervoor goed

Je de avond van tevoren voorbereiden, is het halve werk. Zorg dat je gaat slapen in een opgeruimde kamer en leg alvast je spullen en je kleding klaar. Ook kan je alvast een to-do list maken, zodat je meteen weet wat je moet doen als je de dag begint. Zorg er ook voor dat je relaxed gaat slapen. Neem bijvoorbeeld een warme douche, doe een paar yoga oefeningen en lees een goed boek voordat je je nest inkruipt.

5. Doe één taak tegelijk

Ondanks dat ze zeggen dat de vrouw een kei is in multitasken (en we still are, daar geen twijfel over), kan je je aandacht beter beperken tot één taak. Hierdoor kan je je beter focussen op wat je aan het doen bent en kan je sneller een taak van je to-do lijstje afstrepen.

6. Sta vroeg op en snooze niet

Door vroeg op te staan begin je de dag al meteen goed. Je hebt namelijk een hele ochtend om deze nuttig te besteden. Van snoozen wordt je alleen maar meer moe en daarbij verspil je kostbare tijd die je ook kan besteden aan je werk. Hoe eerder je begint met je taken, hoe sneller je klaar bent. Zoals de iconische Shia LeBouf ooit zei: ‘Just do IT.’

7. Haal een frisse neus

Zorgen dat je elke dag even naar buiten gaat is erg belangrijk. Je hersenen krijgen weer frisse zuurstof en daarbij is het ook bevordelijk om even te bewegen. Wedden dat je na een blokje om weer met frisse moed er tegen aan kan?

8. Zet timers

Door de tijd bij te houden weet je goed of je je tijd efficiënt besteedt. Het is dus een goede maatstaaf om te zorgen dat je genoeg en daarnaast ook niet te veel tijd aan één ding besteedt. Houdt dit bij. Zo kan je objectief inschatten of je echt nuttig bezig bent geweest, of dat dit alleen maar zo voelde.

9. Eet gezond

Een gezond eetpatroon hebben is altijd belangrijk, maar zeker als je productief de dag door wilt komen. Eet genoeg groente, fruit, eiwitten en koolhydraten. Snack daarbij op gezonde dingen tussendoor. Hierdoor heb je genoeg energie om van alles te ondernemen.

10. Schrijf op wat je goed hebt gedaan

Gooi al je onzekerheden uit het raam en focus je op wat je wél goed kan. Je kan hier mooi mee beginnen door aan het einde van de dag op te schrijven wat je allemaal goed hebt gedaan. Zo kan je niet alleen trots op jezelf zijn, ook ben je automatisch gemotiveerder om de dag erna ook productief te zijn.

Zie ook

Zo kom je de dag productief door

Je tijd nuttig besteden: hoe doe je dat?

Zo kom je de dag productief door

Aandacht vasthouden moeilijk? Niet met deze tips!

Zo kom je de dag productief door

8 tips om meer rust in je hoofd te creëren