Een hele dag productief bezig zijn is niet altijd even makkelijk. Soms lijkt het wel hoe langer de waslijst, hoe makkelijker het is om ‘m te laten liggen. Heb jij soms ook zo veel moeite met je tijd nuttig besteden en de hele dag productief bezig te zijn? Wij helpen je erbij.

1. Maak een to-do list

Schrijf alles op wat je moet doen. Zo is het geen warboel meer maar heb je de taken duidelijk op een rijtje staan. Schrijf alle belangrijke dingen op die je die dag wilt doen. Zorg er wel voor dat je prioriteiten maakt, zodat je niet eerst alle makkelijke of leuke klusjes gaat doen en de belangrijke dingen links laat liggen.

2. Schrijf je grotere doelen op

Opschrijven waar je het allemaal voor doet, kan goed helpen om meer motivatie te hebben voor kleine dagtaken die je uit moet voeren. Door gedurende de dag hier af en toe een blik op te werpen, weet je waarom het zo belangrijk is om vandaag productief te zijn. Ieder klein stapje dat je vandaag zet brengt je uiteindelijk dichter bij het grote doel.

productief

3. Neem korte pauzes

Maak jezelf niet gek door de hele dag aan één stuk door te werken. Zo zet je veel druk op jezelf en uiteindelijk kan dit ervoor zorgen dat je minder productief bent, omdat je te overwhelmed raakt. Zo zal je aan het eind van de dag helemaal op zijn en nog steeds het gevoel hebben dat je niet genoeg hebt gedaan. Las bijvoorbeeld na het uitvoeren van elke taak een korte pauze in, waarbij je het werk even laat liggen en wat leuks doet. En ja: laat het werk echt even liggen dus check ook niet je mail op je telefoon en bewaar het antwoord op dat ene berichtje voor na je break.

4. Begin de avond ervoor goed

Je de avond van tevoren voorbereiden, is het halve werk. Zorg dat je gaat slapen in een opgeruimde kamer en leg alvast je spullen en je kleding klaar. Ook kan je alvast een to-do list maken, zodat je meteen weet wat je moet doen als je de dag begint. Dit zorgt er voor dat je met rust in je hoofd gaat slapen. Neem een warme douche, doe een paar yoga oefeningen en lees een goed boek voordat je je nest inkruipt. Neem je telefoon vooral niet mee het bed in want het blauwe licht is slecht voor je ogen en houdt je wakker.

5. Doe één taak tegelijk

Ondanks dat ze zeggen dat de vrouw een kei is in multitasken (en we still are, daar geen twijfel over), kan je je aandacht beter beperken tot één taak. Hierdoor kan je je beter focussen op wat je aan het doen bent en kan je sneller een taak van je to-do lijstje afstrepen. Dit zal je aan het einde van de dag ook meer voldoening geven dan wanneer je overal een klein beetje aan hebt gedaan.

6. Sta vroeg op en snooze niet

Door vroeg op te staan begin je de dag al meteen goed. Je hebt namelijk een hele ochtend om deze nuttig te besteden. Van snoozen wordt je alleen maar meer moe en daarbij verspil je kostbare tijd die je ook kan besteden aan je werk. Ben je geen ochtendmens? Vroeg opstaan kun je leren, lees hier hoe. Hoe eerder je begint met je taken, hoe sneller je klaar bent en je tijd hebt om lekker onderuit op de bank te hangen.

7. Haal een frisse neus

Elke dag even naar buiten gaan is erg belangrijk. Je hersenen krijgen weer frisse zuurstof en daarbij is het ook bevordelijk om even te bewegen. Heb je even geen tijd om een rondje buiten te doen? Een handstand zorgt ook voor extra zuurstof in je hersenen en een helder gevoel in je hoofd. Wedden dat je na een blokje om weer met frisse moed er tegen aan kan?

8. Zet timers

Door de tijd bij te houden weet je goed of je je tijd efficiënt besteedt. Het is dus een goede maatstaaf om te zorgen dat je genoeg en daarnaast ook niet te veel tijd aan één ding besteedt. Houd dit bij. Zo kan je inschatten of je echt nuttig bezig bent geweest, of dat dit alleen maar zo voelde.

9. Eet gezond

Een gezond eetpatroon hebben is altijd belangrijk, maar zeker als je productief de dag door wilt komen. Eet genoeg groente, fruit, eiwitten en koolhydraten. Snack daarbij op gezonde dingen tussendoor. Hierdoor heb je genoeg energie om van alles te ondernemen. Natuurlijk is het belangrijk om ook lekker te eten waar je zin in hebt, maar suikers zorgen voor een flinke suikerdip. Tijdens die suikerdip zal je waarschijnlijk niet veel gedaan krijgen dus houd hier rekening mee!

10. Schrijf op wat je goed hebt gedaan

Gooi al je onzekerheden uit het raam en focus je op wat je wél goed kan. Je kan hier mooi mee beginnen door aan het einde van de dag op te schrijven wat je allemaal goed hebt gedaan. Zo kan je niet alleen trots op jezelf zijn, ook ben je automatisch gemotiveerder om de dag erna ook productief te zijn. Ook al heb je niet je hele to do lijst af, misschien kwam er iets anders tussendoor wat je meteen hebt gefixt? Geef jezelf een klopje op je schouder, you killed it!

 

Wil je meer lezen over motivatie en het behalen van grote doelen? Dit artikel is dan echt iets voor jou. Of heb je een lange dag gehad en je to do lijst helemaal afgewerkt maar wil je eigenlijk nog even sporten. Hier haal jij de motivatie om te sporten vandaan na een lange dag werken.