Ondanks dat dit de leukste tijd van het jaar is, is dit niet voor iedereen even makkelijk. Als je kilo’s kwijt probeert te raken is dit deze maand niet altijd feest. Je wordt in de supermarkt en op tv overspoeld met lekkernijen en dit kan het erg moeilijk maken om jezelf in te houden. Om jou deze maand een beetje te helpen hebben wij op een rijtje gezet waar je op moet letten.


Sporten

Natuurlijk is sporten een belangrijk proces tijdens het afvallen. Omdat je meer spieren opbouwt zal je ook meer calorieën verbranden. Maar de gedachte dat je in december extra hard je best gaat doen in de sportschool om zo af en toe te zondigen werkt niet. Sporten doet namelijk relatief weinig tijdens je afvalproces, vooral op korte termijn. Het belangrijkste waar je op moet letten als je wilt afvallen tijdens de feestdagen is je voeding. Dit is ongeveer 80% van het gehele afvalproces. Bel nu niet gelijk de sportschool op om je abonnement op te zeggen, want sporten heeft wel degelijk effect op het afvalproces – maar liefst de resterende 20%. Sporten werkt alleen ondersteunend aan een goede voeding waardoor je nog sneller en vaak meer resultaat zult zien.

Voeding

Nu is het natuurlijk niet zo dat jij op Eerste Kerstdag met een bak salade aan tafel hoeft te zitten terwijl iedereen geniet van al dat lekkers. Ten slotte is het ook jouw feestje en daar mag je best bij zondigen. Compenseer dit in de voorafgaande dagen. Probeer de ‘normale’ dagen in december gewoon gezond te eten. Een paar dagen voor kerst minder je je dieet met een aantal calorieën. Alles wat je deze dagen minder hebt gegeten, compenseert met wat je tijdens de kerstdagen eet. Daarbij is het niet zo dat je van twee dagen ongezond eten meteen moddervet wordt en maanden op de loopband moet staan.

Groenten

Eet veel groenten deze maand. Ook op de kerstdagen zelf is het verstandig om tijdens het kerstdiner te beginnen met de groenten afdeling. Groenten verzadigen namelijk en stillen je honger. Schep dus eerst deze op en ga daarna over naar al het lekkers. Met een lege maag aan een rijk opgedekte tafel zitten is net zo gevaarlijk als hongerig naar de supermarkt gaan. Je neemt al snel te veel en kiest voor de ongezonde producten.

Alcohol

Misschien wel de grootste vijand tijdens de feestdagen. December barst van de kerstborrels en daar wordt vaak ook flink bij gedronken. Allemaal hartstikke gezellig natuurlijk, maar als je wilt afvallen tijdens de feestdagen kun je dat flesje bier beter laten staan. In alcoholhoudende dranken zitten namelijk enorm veel calorieën. Wil je toch een drankje, kies dan voor dranken als wijn of wodka. Hier zitten de minste toegevoegde suikers in. Dan moet je de wodka natuurlijk niet mixen met een cola of andere frisdrank want dan is een biertje weer minder schadelijk. Probeer ook niet meer te drinken dan nodig. Van alcohol krijg je namelijk vaak zin in ongezonde snacks. Daarbij bespaart het je ook weer een kater.

Kortom, geniet deze dagen, maar wel met mate. Natuurlijk kan je gewoon meegenieten van het kerstdiner, maar probeer de dagen daar omheen zo gezond mogelijk te eten en te blijven sporten. Afvallen tijdens de feestdagen is niet makkelijk, maar zeker niet onmogelijk. Wie weet ben jij na de feestdagen ineens kilo’s lichter.

Lees ook

Niet aankomen tijdens de feestdagen: hier moet je op letten

Afvallen met je partner: zo maak je het leuk

Niet aankomen tijdens de feestdagen: hier moet je op letten

Onderzoek: Het drinken van wijn voor het slapen, helpt afvallen!

Niet aankomen tijdens de feestdagen: hier moet je op letten

Waarom bewegen niet noodzakelijk is voor afvallen