Een bleekselderij sapje of het verwerken van bleekselderij in een gerecht. Nee, daar denk je niet zo snel aan. Want ten eerste zijn de meeste groene sapjes niet ‘je van het’. Ze smaken gewoon niet zo lekker terwijl ze wel boordevol belangrijke vitamines en mineralen zitten die je lichaam juist heel erg goed kan gebruiken én zeer waardeert. Ten tweede verwerken we het niet zo snel in een gerecht omdat we niet allemaal even bekend zijn met dit stengelgewas. Ik vind het dus tijd om daar verandering in te brengen!

Vitamines en mineralen van een bleekselderij

Je hoeft niet bang te zijn dit gewas geen vitaminen en mineralen bevat want die zijn namelijk in overvloed aanwezig. Zo schrijft mens en gezondheid dat wanneer je ongeveer 100 gram bleekselderij consumeert, je 36% van de dagelijkse hoeveelheid vitamine K al binnen hebt. Voor de rest bestaat hij uit vitamine A, B11, C en een klein beetje B2 en B5.

Naast vitamines bevat dit stengelgewas ook kalium, mangaan en calcium. Zo heeft kalium een goede invloed op de werking van onze hersenen, zorgt calcium voor sterke botten en heeft mangaan een speciale werking om de benoemde vitamines en mineralen effectiever op te nemen.

Dit klinkt allemaal heel goed in onze oren maar dat mooie gewas heeft nog veel meer voordelige gezondheidseffecten 

Bleekselderij heeft een hoge geneeskrachtige werking op?

Uit research blijkt dat…

  • Bleekselderij volgens de Chinese geneeskunde een plantaardige bloeddrukverlager is.
  • Het vochtophoping tegengaat. Dus wil jij van je dikke voeten af vol met vocht of heb jij je knie gestoten waar zich vervolgens veel vocht in heeft opgehoopt, eet of drink dan bleekselderij. Het schijnt dat het vocht hierdoor snel wegtrekt.
  • Coumarinen, dit zijn stoffen die zich in een bleekselderij bevinden, belangrijke processen in het lichaam activeren. Zo zal het zorgen dat radicalen die vrij spel hebben gekregen hard aan worden gepakt. Vrije radicalen zouden kunnen leiden tot kanker.
  • Het een grote ontgiftende werking heeft op het menselijk lichaam. Het zou namelijk toxines uit het lichaam doen verwijderen. Toxines zijn ook wel giftige stoffen zoals bacteriën en virussen. Bleekselderij helpt deze onaangename toxines dus te doden doordat het beschikt over de stof poly-acetyleen. Deze helpt niet alleen bacteriën en virussen uit de weg te ruimen maar ook bij gewichtsverlies, astma, reuma, jicht, bronchitis en osteoartritis.
  • De grote hoeveelheid vitamine A in bleekselderij goed is voor zowel de huid als ogen.

Kortom, reden om het bijvoorbeeld in je avondeten of salade te verwerken. Maar je kan natuurlijk ook kiezen voor een dagelijkse celery juice.

Hieronder staan wat lekkere gerechten en sapjes waar je bleekselderij heel gemakkelijk in kan verwerken!

Probeer ook

Bleekselderij, wat voor een werking heeft dit stengelgewas?

3x green power shots die jou uit een winterdip halen

Bleekselderij, wat voor een werking heeft dit stengelgewas?

We gaan vanavond op de Italiaanse tour met deze gezonde Pasta bolognese!