Vraag je je ooit af hoe de stand van je ogen meditatie beïnvloedt? Wij ook – en daarom zochten we het voor je uit!


Ogen en meditatie

Of je je ogen tijdens het mediteren sluit of juist open houdt, heeft wel degelijk invloed op je meditatiesessie. Een open ogen meditatie brengt andere voor- en nadelen mee dan een gesloten ogen meditatie, en een meditatie waarbij je door je wimpers gluurt heeft nog een ander effect. Elke vorm heeft voor- en tegenstanders, dus het is vooral een kwestie van persoonlijke voorkeur. Uitproberen dus! Bovendien kan het (al dan niet ritmisch) afwisselen tussen de verschillende vormen je ervaring verdiepen.

Dichte ogen meditatie

Wanneer je je ogen gesloten houdt tijdens het mediteren, verklein je meteen het aantal afleidende prikkels. Je maakt meteen komaf met om elke visuele stimuli, en maakt het zo gemakkelijker je te concentreren. Mediteren met gesloten ogen brengt echter ook nadelen met zich mee. Enerzijds wordt je sneller slaperig wanneer je ogen dicht zijn, en anderzijds gaan je gedachten gemakkelijker dwalen.

Gelukkig zijn er enkele trucjes om slaperigheid en afleiding te weren!

  • Breng je aandacht naar je ademhaling.
  • Focus op je lichaam – probeer elke centimeter van je huid werkelijk te voelen.
  • Roep een beeld op en houd je aandacht daarop gericht.
  • Zet meditatiemuziek of een aangenaam achtergrondgeluid op en focus je daarop.

Halfopen ogen meditatie

Je ogen halfopen houden en schuin naar beneden kijken is een techniek die ook wel eens wordt toegepast. Wanneer je op deze manier mediteert, is het niet de bedoeling dat je kijkt naar wat zich tussen je wimpers afspeelt: het is de bedoeling dat je het beeld wazig laat worden. Op deze manier krijg je soms patronen of lichtspelingen te zien tijdens het mediteren, wat de ervaring kan bevorderen.

Open ogen meditatie

Open ogen meditatie wordt door velen als een meer gevorderde meditatievorm beschouwd omdat de afleidingsgraad nog groter zou zijn dan met gesloten ogen. Dit hoeft echter niet per se het geval te zijn. Er zijn enkele meditatievormen, zoals bijvoorbeeld Zihné meditatie, waarbij je je aandacht toelegt op een bepaald voorwerp, en je de ogen dus wel geopend moet houden. De meditatie bestaat in dat geval uit het volledig beschouwen van dat voorwerp – zonder te oordelen, en zonder het voorwerp aan jezelf te beschrijven.

Ook mediteren tegenover een lege muur is een veelgebruikte methode. Houd, tijdens je eerste sessies, je blik strak voor je gericht. Wanneer je merkt dat het mediteren je beter lukt, kun je net als bij de halfopen ogen meditatie je blik schuin neerwaarts richten. Heb je geen lege muur ter beschikking? Zoek dan een zo rustig mogelijk tafereel op om te aanschouwen. Sommige mensen vinden hun heil in de natuur, anderen in een schilderij of kunstwerk.

Lees ook

Hoe beïnvloedt de stand van je ogen meditatie?

5 meditatie oefeningen voor op het werk

Hoe beïnvloedt de stand van je ogen meditatie?

De 4 beste meditatie apps

Hoe beïnvloedt de stand van je ogen meditatie?

Meditatie voor beginners: 5 oefeningen om je practice te boosten