Acne kan erg vervelend zijn. Dure crèmmetjes, maskers, behandelingen: soms lijkt niks echt goed te helpen. Heb jij alles al geprobeerd en zonder succes? Lees dan hier wat de echte oorzaak zou kunnen zijn van jouw acne.


Genen en hormonen

Een disbalans in de hormonen en de genetische opmaak zijn bij de meeste mensen de voornaamste oorzaak van acne. Als jij één of twee ouders hebt die last hebben gehad van acne of een vette huid hebben, dan is er een grotere kans dat jij aanleg hebt om acne te ontwikkelen. Maar ook hormonen en stoffen in je lichaam kunnen puistjes veroorzaken. In het bijzonder groeifactor IGF-1, Insuline-like Grow Factor, is een van de voornaamste lichamelijke oorzaken van het ontstaan van acne. IGF-1 wordt aangemaakt in de lever en wordt gestimuleerd door het groeihormoon. Deze stof stijgt in het lichaam als er ook veel insuline wordt aangemaakt. Uit onderzoek blijkt dat er een sterke samenhang is tussen acne en de hoeveelheid IGF-1 in het lichaam. Ondanks dat erfelijkheid een van de grote oorzaken is voor het ontwikkelen van acne, is inmiddels ook bekend dat voedingspatroon een belangrijke invloed heeft op de afgifte van IFG-1. De hoeveelheid van de groeifactor wordt namelijk voor een redelijk deel beïnvloed door het dieet.

Eetpatroon

Erfelijkheid is dus belangrijk, maar ook het eetpatroon kan veel invloed hebben op de huid. Zo wordt er meer IFG-1 aangemaakt als er zuivel wordt gegeten of gedronken: zuivel is een van de grootste oorzaken van een stijging van IFG-1 in het lichaam. Voornamelijk melk en whey-proteïne verhogen de hoeveelheid van de stof. Ook het consumeren van koolhydraten en suikers zijn een grote boosdoener van acne. Een belangrijke tip dus als je last hebt van puistjes: probeer zuivel, suikers en koolhydraten zo veel mogelijk te minderen als dat mogelijk is.

Insuline

Als je veel zuivel, suiker en koolhydraten inneemt, dan verhoogt dit ook de insuline aanmaak. Elke keer als je iets eet wat veel suikers of geraffineerde granen bevat, geeft je alvleesklier namelijk extra veel insuline af. Als je veel insuline in je lichaam krijgt, wordt te talgproductie verhoogd, de aanmaak van cellen gestimuleerd en op den duur wordt je lichaam vatbaarder voor ontstekingen, een verminderd immuunsysteem en is de kans groter op een hormonale disbalans. Dus niet alleen IFG-1 kan voor acne zorgen, ook is insuline een mogelijke reden voor een onzuivere huid.

Iedere huid is anders

Omdat de oorzaak van acne vaak een combinatie is van verschillende factoren, is het niet altijd meteen opgelost met een aangepast eetpatroon. Zo zijn er verschillen in ieders huidverzorgingsroutine en eetpatroon, maar ook in gevoeligheden, hormoonbalans en genetische opmaak. Ook kan bijvoorbeeld stress een grote factor zijn. Elke huid en elk persoon is anders en wat bij de een werkt, werkt bij de ander niet. Maar door een gezond eetpatroon aan te houden kan je in veel gevallen wel al heel wat verschil maken.

Zie ook

Acne: de echte reden van het ontstaan van die vervelende puistjes

6x natuurlijke middelen die acne verhelpen

Acne: de echte reden van het ontstaan van die vervelende puistjes

Dit is waarom je voortaan wilt kiezen voor natuurlijke huidverzorging

Acne: de echte reden van het ontstaan van die vervelende puistjes

Wat is de beste huidverzorgingsroutine? Een expert legt uit