De meeste mensen zullen er geen wetenschappelijk bewijs voor nodig hebben, zij weten uit eigen ervaring wel dat meer gaan eten als ze slecht geslapen hebben. Met te weinig slaap heb je niet alleen meer trek, maar ook meer zin in ongezondere voeding. Maar hoe komt dat eigenlijk?

Je eet meer als je moe bent en dit is waarom!


Onderzoek

Uit onderzoek blijkt dat de hersenen van mensen die minder slaap hebben gehad meer natuurlijke chemische stoffen bevatten. Dit zorgt ervoor dat je meer trek hebt en meer zin in calorierijk eten.

Ook werd er ontdekt dat het brein van vermoeide mensen alerter reageren op de geur van voeding. In dit onderzoek mochten de proefpersonen één nacht slechts vier uur slapen. De ochtend daarna werd ze gevraagd om de geur van verschillende voedsel met een hoog aantal calorieën te beoordelen. Zo moesten ze onder meer aangeven hoe aangenaam en hoe intens ze de geur vonden van bijvoorbeeld een kaneelrol of chips. Ook werd dit ze gevraagd bij niet eetbare voorwerpen zoals bijvoorbeeld een spar. Gedurende dit onderzoek werd hun hersenactiviteit gemeten via een MRI-scan.

Je neus weet wanneer je moe bent

Een paar weken later werd dezelfde proef gedaan, maar dan met een nachtrust van acht uur. De resultaten van beide tests werden naast elkaar gelegd en hieruit kon geconcludeerd worden dat mensen die moe zijn een grotere activiteit laten zien in de hersengebieden die verantwoordelijk zijn voor de reukzin. Bij de niet eetbare producten bleek dit niet zo te zijn. En die betere reukzin, zorgt ervoor dat het lastiger is om eten te weerstaan.

Om op gewicht te blijven, is het dus niet alleen van belang om op je voeding te letten, maar ook om voldoende te slapen!


Lees ook:

Door slaaptekort krijgen we meer honger!

Is het mogelijk om slaaptekort in te halen?

Met dit trucje val je binnen 1 minuut in slaap!