Je hebt de hele nacht liggen draaien in bed, 3 keer gesnoozed toen je op moest staan en je hebt nu al de hele ochtend zin in een chai latte met een heerlijk kaneelbroodje. Merk jij ook dat je na een slechte nacht, de volgende dag veel meer zin hebt in lekker en veel eten? Helemaal niet zo gek blijkt nu. Uit een onderzoek is namelijk gebleken dat we door een slaaptekort veel meer trek krijgen.


Onderzoek

Hoe dat kan? Uit een onderzoek van de Universiteit van Chicago en de Universiteit van Brussel blijkt dat je lichaam door te weinig nachtrust meer lipiden aanmaakt. Lipiden zijn vetachtige stoffen die in je bloed belanden en onder anderen het stofje endocannabinoïde bevatten. Endo wat? endocannabinoïde. De naam kun je meteen weer vergeten, maar laat dit stofje met die moeilijke naar, er nou net voor zorgen dat je eten net iets fijner aanvoelt dan normaal en je dus trek krijgt in… alles! Daarnaast krijgt je lichaam ook veel te weinig energie door jou korte nacht, en dat tekort wordt opgevuld met zo veel mogelijk calorieën.

Buffet

Dit hele onderzoek is getest door deelnemers met verschillende slaappatronen. Deze deelnemers mochten de hele dag door eten van een groot buffet. De deelnemers die maar 4,5 uur slaap hadden gehad per nacht, aten bij dit buffet veel meer dan de deelnemers die de hele nacht door hadden konden slapen.

Slaaptekort

Slaaptekort zorgt niet alleen voor meer trek, maar heeft nog veel meer slechte gevolgen. Zes uur of minder slaap ’s nachts verdriedubbelt het risico op een verkeersongeval. Daarnaast zijn schoonheidsslaapjes geen fabel, wie onvoldoende slaapt, zal er voor anderen vrijwel meteen ongelukkig en ongezonder uitzien. Ook zal je concentratie minder zijn en ben je sneller vergeetachtig. Dit komt omdat slapen bepalend is voor het vormen van langdurige herinneringen.

Lange termijn

Wie de impact van slaaptekort op korte termijn al schokkend vindt, zal nog grotere schrik hebben bij de gevolgen van langdurig slaaptekort. Het kan namelijk zelfs zorgen voor overgewicht, diabetes en hartziekten. Langdurig slecht slapen vergroot de kans op een snellere dood. Redenen genoeg om een evenwichtige nachtrust hoog op je lijstje met goede gewoonten te plaatsten dus!


Lees ook:

Zet in je agenda: Rust!

Vrouwen hebben complexere hersenen en daardoor meer slaap nodig!

Ook jij kan in slaap vallen binnen een minuut