Een egale huid, dat willen we allemaal. Lekker zonder make-up de deur uit kunnen en je helemaal op je gemak voelen. Helaas hebben we bijna allemaal (wel eens) last van puistjes en oneffenheden, die we het liefst verstoppen onder een laagje foundation. Maar wist je al dat je voeding ook veel invloed heeft op je huid? Bepaalde voedingsstoffen kunnen ontstekingen veroorzaken en een gebrek aan bepaalde vitamines kunnen ervoor zorgen dat je immuunsysteem minder goed werkt.

Genoeg water drinken

Er zijn ontelbaar veel oorzaken die acne en andere huidproblemen kunnen veroorzaken. Zo kan stress een grote rol spelen, maar ook een tekort aan vocht. Drink je niet genoeg water? Dat zie je direct terug in je huid. Je lichaam heeft zeker 1.5 liter water per dag nodig om goed gehydrateerd te blijven en je lichaam goed te kunnen reinigen. Een makkelijke manier om erachter te komen of je genoeg drinkt is je urine bekijken. Is het helder van kleur? Dan drink je genoeg!

Suikers

Suikers zijn (helaas) ook een boosdoener. Doordat suikers je immuunsysteem aantasten, zal je sneller ontstekingen in je huid krijgen wat leidt tot acné. Ook tast het je collageen aan. Collageen is onderdeel van je bindweefsel en zorgt voor de elastische stevigheid van je huid. Wees er dus maar aardig voor, dan blijf je langer rimpelvrij! Je hoeft suikers heus niet helemaal uit je leven te schrappen, maar je kunt eens uitproberen wat het met je lichaam doet als je de suikers even mindert.

Voedselintolerantie

Je kan ook pech hebben en een intolerantie voor bepaalde voeding hebben. Dit betekent dat je huid zal verslechteren na het eten van dit product. De enige manier om hierachter te komen is dus uitproberen. Bedenk je, wanneer je huid slechter wordt, of je de afgelopen dagen iets ‘anders’  hebt gegeten als normaal. Veel mensen reageren niet zo goed op gluten- en zuivelproducten, dat kan je dus ook voor jezelf uittesten. Dit is per persoon heel verschillend, dus misschien ligt het probleem bij jou wel heel ergens anders. Als je echt zeker wilt weten voor welk voedsel jij overgevoelig bent, kun je dit laten testen in een voedsel overgevoeligheidstest.

Omega 6

Krijg je teveel Omega 6 vetzuren binnen? Dit kan namelijk ook een veroorzaker zijn. Veel mensen krijgen wel veel omega 6 binnen, maar te weinig omega 3. Die vind je vooral in vette vis. Omega 6 zit in plantaardige oliën, halvarine en bak- en braadvetten. Wat het belangrijkste is, is dat de verhouding tussen deze vetzuren goed is. Krijg je aanzienlijk minder van omega 3 binnen, dan kan dit ontstekingen veroorzaken waardoor je huidproblemen krijgt. Het kan dus zeker helpen om visolie supplementen te nemen, om de verhoudingen recht te trekken.

Vitamines

Een tekort aan vitamines. Het is moeilijk om al je vitamines uit je dagelijkse voeding te halen, in de praktijk halen veel mensen dit niet. Twijfel je of je voldoende vitamines binnenkrijgt? Een multivitamine kan nooit kwaad en is niet alleen goed voor je huid, maar ook je gezondheid.