Maar liefst 50 tot 80 procent van de zwangere vrouwen heeft last van eetbuien. Je krijgt de behoefte aan bepaald voedsel, of gewoon een enorme drang om te (vr)eten. Dit kunnen gezonde dingen zijn, maar vrouwen krijgen sneller trek in vette, vaak ongezonde snacks. Lees hier wat je kunt doen tegen eetbuien tijdens je zwangerschap!
1. Evenwicht en regelmaat
Het is belangrijk dat je zorgt dat je altijd met regelmaat eet. Denk aan de drie hoofdmaaltijden (ontbijt, lunch en diner). Eventueel kun je tussendoor een of twee gezonde snacks nemen. Dit is alleen maar een richtlijn. Er zijn namelijk ook veel vrouwen die hun drie hoofdmaaltijden liever opdelen in kleinere porties zodat ze de hele dag door te eten hebben. Kijk vooral naar wat het beste voor jou werkt. Let er alleen wel op dat je kleinere porties uiteindelijk evenveel zijn als je normale maaltijden.
2. Voldoende beweging
Bewegen tijdens je zwangerschap, grapje zeker. Met die buik die alleen maar groter wordt wil je liever blijven zitten. Dit zorgt er uiteindelijk alleen maar voor dat je meer gaat eten. Kom uit die negatieve spiraal en ga aan de slag! Er zijn genoeg oefeningen en bewegingen die je kunt doen als je zwanger bent, ongeacht hoeveel weken je bent. Denk maar aan lichte aerobics, stretchen, wandelen, zwemmen en zwangerschapsyoga.
3. Gezelschap
Eetbuien horen nou eenmaal bij de zwangerschap. Eten om jezelf dus beter te voelen is zeker geen oplossing. Ga in plaats daarvan dingen doen die je leuk vindt. Bel een vriend of vriendin voor een goed gesprek, of ga met je moeder gezellig samen winkelen. Pak een gezonde lunch in en ga met je vriend of man samen picknicken op het strand of in het park. Zorg in ieder geval dat je afgeleid wordt van eten om je heen.
4. Afleiding
Afleiding is een van de belangrijkste dingen om eetbuien te stoppen of te voorkomen. Iets ondernemen met anderen is een leuke en gezellig manier om voor afleiding te zorgen, maar je kunt ook even gaan lopen voor een frisse lucht of je favoriete magazine lezen. En wat dacht je van een nieuwe hobby? Vol concentratie decoraties maken voor de baby zal zeker afleidend werken.
5. Gezonde vervangers
Als je trek hebt in iets zouts, ga dan niet voor die zak chips, maar probeer te kiezen voor een gezondere variant. Een aanrader is een Wasacracker met Hüttenkäse. Zo kun je toch aan je behoefte aan zout voldoen op een gezonde manier. Ben je toch meer een zoetekauw? Probeer dan in plaats van snoep een schaaltje bessen die rijk zijn aan natuurlijk suikers.
6. Water drinken tijdens je zwangerschap
Water is ontzettend belangrijk tijdens de zwangerschap. Je hebt het nodig voor het aanmaken van nieuwe cellen voor je baby, die daardoor hard kan groeien. Ook kan het drinken van water helpen tegen eetbuien te voorkomen of te verhelpen. Meestal kent je lichaam namelijk het verschil niet tussen uitdroging en honger. Terwijl jij aan eten denkt heeft je lichaam alleen maar water nodig. Als je dus de behoefte hebt om te eten kun je het beste eerst een glas water drinken en een paar minuten wachten. Vaak gaat de eetbui dan vanzelf over.
7. Stimuleer je eetbuien niet
Probeer de verleiding zoveel mogelijk buiten de deur te laten. Dus geen droppot op je bureau of chocoladerepen in de voorraadkast. Vraag ook mensen in je omgeving mee te doen, dit stimuleert zeker. Samen sta je immers sterker! Sla gezonde vervangers zoveel mogelijk in en ban zoveel mogelijk snoep, koek en chips de deur uit. Een bijkomend voordeel is dat je na de zwangerschap heel makkelijk door kunt gaan met deze gezonde levensstijl. Kun je echt, maar dan ook echt niet zonder snacks? Maak ze dan zelf en gebruik verse ingrediënten. Dit zorgt ervoor dat je er heel bewust mee bezig bent en precies weet wat je naar binnen werkt.