Je houding heeft een enorme invloed op je gedrag en succes in je leven. Als je verwacht dat iets fout gaat aflopen, ga je je alleen maar focussen op de negatieve aspecten ervan, waardoor je de positieve kanten er niet van ziet. Het goede nieuws is: je kan dit zelf sturen! Positief denken is iets wat je jezelf kunt aanleren. Het is dan ook ontzettend waardevol om dit te doen. Mensen die positief denken bereiken sneller hun doelen en zijn gelukkiger!

Word je bewust van hoe jij denkt

Je moet je bewust worden van het feit dat wat jij waarneemt de werkelijkheid is. Kom erachter hoe jij denkt. Als er iets mis gaat, neem je dit dan negatief op? Of probeer je nog de goede kanten ervan te zien? Probeer eens voor 3 dagen alles positief op te vatten. Als de trams niet rijden vanwege een storing, krijg jij gratis en voor niks wat extra beweging op de fiets! En in dat zonnetje is het toch helemaal niet erg? En als je weer moet overwerken bij je horeca baantje, denk dan aan wat je met die extra euro’s kunt kopen! Dan is overwerken zo erg nog niet!

Wees dankbaar

Schrijf dingen op waar je dankbaar voor bent in je leven. Dit houdt negativiteit weg! Zoek ook 3 dingen die je elke dag kunt doen om de focus van negatieve dingen te verschuiven naar positieve dingen die ertoe doen!

Focus op wat je hebt, in plaats van wat je niet hebt

Je kunt wel gaan jammeren dat je niet die nieuwste Iphone hebt of dit jaar geen geld hebt voor een vakantie, maar je hebt wel heel veel anders! Wees dankbaar dat je gezond bent, dat je kunt sporten, dat je lieve ouders hebt, dat je geweldige vrienden hebt, dat je kunt gaan en staan waar je wilt. De lijst is eindeloos! Als je dit een keer op een rijtje zet, zal je niet eens meer durven om je boos te voelen over dat kapot gevallen theekopje.

Geef jezelf 5 minuten

Wanneer je je boosheid hebt opgekropt en je je echt ergens over frustreert, gooi dan even alles eruit in 5 minuten. Vertel je vriendin even alles wat je dwars zit of klaag even bij je zus over die verschrikkelijke baas van je. Maar houd het op 5 minuten: niet langer! Na deze 5 minuten zal je je opgelucht voelen, is je geklaag eruit en kun je je weer focussen op positiviteit!

Positief denken

Wanneer je iets overkomt denk je al gauw: “Waarom ik?” of “Waarom kan ik nou nooit..”. Gooi deze denkwijze om, je bereikt hier niets mee! Stel jezelf in dezelfde situatie vragen als: “Wat voor positiefs kan ik hieruit halen?”, “Kan ik hier iets van leren wat me later kan helpen?” en “Wat kan ik nu doen om dit beter te maken?”.

Zorg goed voor jezelf

Bedenk elke ochtend: Wat kan ik vandaag doen waar ik blij van wordt? Wanneer je lekker in je vel zit en goed voor jezelf zorgt, heb je ook de energie om anderen te helpen. Dit is goed voor je optimisme! Hoe meer je deze self-care toepast, hoe optimistischer je wordt!


Lees ook:

Waarom het besparen van tijd -in plaats van geld- de sleutel tot geluk is!

Zo ga je om met moeilijke mensen

Faalangst? Ga maar gewoon een keer op je bek, daar leer je van.