Of het nou paars is of donkerblauw, iedereen heeft wel een favoriete kleur. Maar wist je ook dat jouw favoriete kleur iets zegt over je persoonlijkheid? In de moderne psychologie gaan onderzoekers er van uit dat er een sterk verband staat tussen kleuren en het gedrag en karakter van mensen. Sommige sollicitatietesten bevatten daarom zelfs vragen over kleuren. Wij hebben de kleuren voor jou op een rijtje gezet.


Groen

Als je favoriete kleur groen is, dan ben je een loyale vriendin en goed voor anderen. Je bent evenwichtig, netjes en nuchter. Als je ergens aan begint, maak je het ook af. Vaak ben je succesvol, maar je kunt alsnog jaloers zijn op mensen die succesvoller zijn dan jij. Je hecht veel waarden aan eerlijkheid en openheid in je relaties. Ook kun je goed luisteren naar je partner, maar je houdt niet van ruzie maken en overgevoeligheid. Succes is voor jou het belangrijkst en daar werk je hard voor.

Roze

Met je warme en vriendelijke karakter geef je iedereen een goed gevoel. Je bent er bijna altijd voor je vrienden en je hoopt dat je daar iets voor terugkrijgt. Van je onzekerheid laat je niks merken, maar je bent niet snel tevreden en je ziet altijd wel wat ruimte voor verbetering.

Blauw

Je bent kalm en je komt vaak wat koel over. Diep van binnen ben je erg gevoelig. Ook ben je erg betrouwbaar en geduldig. Je houdt ervan als dingen netjes, op orde zijn en je hebt behoefte aan zekerheid. Mensen bewonderen jou om je doorzettingskracht en zelfvertrouwen. Daarnaast komt uit het onderzoek naar voren dat blauwliefhebbers hun carrière erg belangrijk vinden.

Geel

Houd je van geel? Dan ben je erg intelligent en creatief. Je bent vrolijk en optimistisch, iets waar anderen van genieten. Ook hecht je veel waarden aan je vrijheid, maar kan daardoor onverantwoordelijk zijn. Je bent ook erg nieuwsgierig en je hebt veel zelfvertrouwen. Mannen en vrouwen die geel als favoriet zien, vinden kennen en leren erg belangrijk, zo ook in de liefde en binnen een relatie.

Oranje

‘Oranje mensen’ zijn vaak heel extravert en gezellig. Je kunt je goed inleven in een ander persoon en je bent een gangmaker. Je houdt van het leven en de liefde. Mannen en vrouwen die van oranje houden zijn vaak heel erg vriendelijk en stralen vrolijkheid uit.

Paars

Ben je gek op paars? Dan ben je hartstikke artistiek en gevoelig. Trefwoorden die passen bij paars zijn, intuïtief, authentiek, inspiratie, vredelievend en passiviteit.

Rood

Jij motiveert iedereen met je oneindige enthousiasme. Je bent heerlijke vurig in de liefde en lekker direct in je liefdesuitingen. Onderzoek wijst uit dat mensen die gek zijn op rood, erg actief en dynamisch zijn.


Lees ook:

Dit is hoe verschillende kleuren je stemming en energie kunnen beïnvloeden.

Het is oké om gevoelig te zijn (ode aan de Yin)

Ik heb geen vrienden die me inspireren of motiveren, herkenbaar?