Tegenwoordig hebben steeds meer mensen een veganistisch eetpatroon. Een veganist vermijdt alle voedingsproducten die van dieren afkomstig zijn. Velen denken dat veganisten grote tekorten oplopen wat hun voeding betreft, maar is dit wel waar? En wat zijn de voordelen van veganistisch eten?

Voordelen

Natuurlijk zijn redenen als dierenwelzijn en milieu de meest gegeven redenen voor het kiezen voor een veganistisch eetpatroon. Er is 20% minder uitstoot van broeikasgassen en minder verontreiniging van bodem, lucht en water. Hiernaast heeft het ook gezondheidsvoordelen.

Rood en bewerkt vlees heeft een relatie met meerdere chronische ziekten. Het is dus beter om dit niet met regelmaat te eten. Veganisten eten hiervoor in de plaats meer groenten en fruit, wat juist een verband heeft met een hogere gezondheid. Ook krijgen veganisten minder verzadigd vet binnen en meer voedingsvezels, waardoor zij een minder hoog risico hebben op chronische ziekten zoals hart- en vaatziekten.

Shutterstock

Nadelen

Er zijn voor veganisten geen goede, plantaardige alternatieven voor eieren, vlees en zuivel. Daarom is het noodzakelijk altijd een vitamine B12-supplement te nemen! Ook ligt een tekort aan vitamine D op de loer, waardoor het slikken van een supplement hiervan handig kan zijn. Verder moet je er zelf in je dieet op letten dat je genoeg vitamine B1 en zink binnenkrijgt.

Veganisten moeten, nog meer dan vegetariërs, goed hun eiwitbronnen combineren omdat ze een 25% hogere eiwitbehoefte hebben. Door bepaalde eiwitbronnen te combineren creëer je zelf een zo volledig mogelijk aminozuurprofiel. Veganisten kunnen bijvoorbeeld granen, erwten, linzen of bonen combineren. Deze producten bevatten ijzer, zink en vitamine B1.

Je kunt de opname van voedingstoffen verbeteren met behulp van andere producten. Zo neem je beter ijzer op als je genoeg vitamine C binnenkrijgt. Dit is belangrijk voor veganisten omdat zij veel ijzer uit dierlijke producten mislopen!

Lees hier over de voor- en nadelen van een vegetarisch voedingspatroon

Conclusie

Een veganistisch eetpatroon vergt veel planning, nog meer dan een vegetarisch eetpatroon. Toch biedt het ook gezondheidsvoordelen in vergelijking met een standaard eetpatroon. Wel moet je goed letten op de tekorten aan micronutriënten. Een vitamine B12-supplement is altijd noodzakelijk. Verder is het goed om via de Eetmeter van het Voedingscentrum te checken of jij al je voedingstoffen binnenkrijgt. Zo niet, dan doe je er goed aan je volledige eetpatroon onder de loep te nemen en combinaties van voedingsproducten te maken zodat je genoeg nutriënten binnenkrijgt.