Veel mensen die willen afvallen mijden fruit en vruchten sappen omdat ze denken dat het een dik maker is. Het klopt dat fruit meer calorieën bevat dan bijvoorbeeld groenten, maar nog altijd veel minder dan vlees of anderen producten met vet of toegevoegde suikers er in.


Calorieën

Een appel bevat 56 calorieën, een sinaasappel 46, een banaan 125 en topper is de avocado met 198 calorieën. Als je naar de calorieën kijkt, zul je van 3 stuks fruit per dag dus niet snel dik worden. Met vruchtensappen moet je meer oppassen. Deze zijn erg makkelijk weg te drinken en als je een half litertje sinaasappelsap opdrinkt heb je 225 calorieën binnen.

Suikers

Het idee dat fruit een dikmaker zou zijn, heeft vooral te maken met de suikers die het bevat. De laatste jaren wordt steeds duidelijker welke schade suikers als glucose aan kunnen richten. En mensen komen ook langzaam van het idee af dat de suikers in fruit op de een of andere manier ‘anders’ zijn dan losse suikers.

In fruit komen 2 soorten suiker voor, glucose en fructose. Fructose is een beetje stiekem. Deze vorm van suiker wordt namelijk eerder als vet opgeslagen dan andere suikers. Je hebt fruitsoorten waar fructose veel aanwezig is, zoals peer, appel, druiven of aardbeien. Bij andere soorten is het meer gelijk verdeeld, zoals Sinaasappel, banaan of nectarine. Bij de kiwi en kersen komt glucose weer meer voor.

fruit een dik maker?

Het is natuurlijk zeer onverstandig geen fruit te eten uit angst daar dik van te worden. Er is eigenlijk niet echt een rede om geen fruit meer te eten. Daarentegen zijn er wel ontzettend veel redenen om wel echt op minimaal twee stuks per dag te zitten (wij raden zelfs 1 a 2 stuks meer aan). Simpel weg: Fruit is een geweldige leverancier van allerlei stoffen die je lichaam heel hard nodig heeft. Vitamines en mineralen zijn daar het duidelijkste voorbeeld van en aangezien het fruit van tegenwoordig minder vitamines dan 50 jaar geleden bevat, raden wij dus wat extra aan.

Fruit kan zelfs een enorme hulp zijn bij het afvallen door de suikers! De reden daarvoor is dat je af en toe gewoon even een energie boost nodig hebt. Vlak voor het sporten bijvoorbeeld. Door op zo’n moment fruit te eten, hebben je spieren meer beschikking over alle snelle koolhydraten die ze nodig hebben.


Lees ook:

Ik eet onder mijn caloriebehoefte, maar afvallen lukt niet meer

Helpt appelazijn nou echt bij het afvallen?

Mees (23) eet alleen nog maar fruit..