Steeds vaker hoor je het woord burn-out of depressie voorbij komen. Hoe ontstaan deze dingen? Door stress, maar vooral omdat je niet gelukkig bent. Als je je bezig houdt met dingen waar je gelukkig van wordt zou je die ‘stress’ veel beter kunnen verdragen. Máar je hoeft niet perse gediagnoseerd te zijn om ongelukkig te (mogen) zijn. Veel van ons durven het niet toe te geven, omdat het zwak overkomt. Maar vraag jezelf eens af,  ben jij daadwerkelijk gelukkig?

Er wordt altijd maar iets van je verwacht

Éen van de grootste dingen in onze maatschappij is dat er constant iets van je verwacht wordt. Al is het van je ouders om een ‘betere versie van jezelf’ te worden, je baas die dacht dat je meer in je had, vrienden die verwachtten dat je tijd voor leuke dingen maakt. En als het niet iemand is die iets van je verwacht, dan stel je die eisen zelf wel op. Omdat je denkt dat er iets wordt verwacht van je, maar op dat moment ben jij dat zelf.

Hoe mooi zou het zijn als je dat gevoel zou kunnen los laten en iets minder van jezelf verwacht. De angst om anderen teleur te stellen , op zou kunnen geven?

 

Onze streving naar perfectionisme

Het heeft ook te maken met de perfecte beelden die we voor elkaar creëren. Op social media delen we altijd leuke en mooie momenten, om te laten zien hoe perfect ons leven is? Maar ook wanneer je met mensen kletst zul je niet snel toegeven dat er iets minder goed lukt, omdat je dan zwakker overkomt. Maar op deze manier leggen we de lat wel heel hoog voor elkaar…

Wat nou als je de lat wat lager voor jezelf opstelt? En een reëel beeld opstelt, voor jezelf maar ook voor elkaar. Laat dat gene los wat al een tijdje aan je maag knaagt, misschien lukt dat niet. So what? Maakt dat jou minder perfect? Móeten we allemaal perfect zijn? Zo ja, wat houdt perfect zijn dan precies in?

Eigenlijk is dit een doel die wij allemaal willen bereiken. Maar wát is het doel precies? Voor de ene is perfectie iemand die alles onder controle heeft terwijl het voor de ander iemand is die alles op gevoel doet en heel vrij leeft. We hebben eigenlijk een doel voor ons zelf opgesteld wat nooit haalbaar zal zijn. Best zielig eigenlijk… We zijn ons hele leven bezig, zoekend en werkend naar die perfectie. Maar wanneer houdt het op? Zolang jij alsmaar zoekend bent en nooit genoeg bent zul jij nooit gelukkig worden.  En is jouw geluk niet al perfect genoeg?

Doe je wel iets waar je gelukkig van wordt?

Velen zullen hierop antwoorden: ‘Gewoon de knop omdraaien en gaan’. Dat kan. Maar ik kan en wil dat niet. Ik wil niet terug kijken op mijn leven en zeggen dat mijn leven wel oké was. Ik wil terug kijken en zeggen dat mijn leven fantastisch was! Het liefst zou ik elke dag, elke minuut iets doen wat mijn hart voedt. Maar oke, we moeten ook een beetje realistisch zijn. Maar dat betekent niet dat je geen balans kan vinden hierin!

Als jonge volwassenen moeten wij besluiten wat wij de rest van onze leven moet doen. ‘Geen idee, mijn vrienden gaan dat studeren en het lijkt me wel oke’. Vervolgens verspil je minstens 4 jaar van jouw leven en besteed je misschien 10% aan iets wat je werkelijk interesseert. Vervolgens kun je aan een baan komen wat daarop aansluit. En waarom zou je daar nee op zeggen, het geeft je een financiële basis en je vindt het wel prima. Voor je het weet vliegen de jaren voorbij en dan zit de angst je in de weg. De angst om alle controle los te laten en je hart te gaan volgen.

Stel, je vind je werk leuk. Je maakt 38 uur per week en maakt overuren. Als je deze tijd zou besteden aan iets wat je niet leuk vindt dan zou je waarschijnlijk al depressief zijn. Je krijgt energie van dingen doen waar je van houdt! Je enthousiasme sleept je die dagen wel door. En al heb je een baan/studie wat je minder leuk vindt, maar het kan even niet anders, kies dan voor dingen in je vrije tijd waar jij gelukkig van wordt. Een danslesje, wandelen, bakken, schilderen, schaam je niet, wees jezelf!

Kies zo af en toe voor jezelf!

Ja maar ben je dan niet super egoïstisch bezig?
Wanneer jij je altijd maar aan past aan anderen dan zet jij jezelf en jouw wensen op tweede plaats. Komt dit dan door onzekerheid? Niet durven nee te zeggen? De angst om anderen teleur te stellen? Zet dat aan de kant en vraag jezelf af: wil ik dit echt? Of zou ik niet liever iets anders willen doen? Zo af en toe naar je eigen wensen luisteren werkt rustgevend en is goed voor je zelfvertrouwen. Je zult merken dat je echt een rust in jezelf gaat vinden en het steeds makkelijker gaat worden om vaker jezelf op nummer 1 te zetten.

Dit betekent natuurlijk niet dat je niet aan anderen kan denken en je je nooit meer hoeft aan te passen aan elkaar. Om elkaar te helpen moeten we allemaal iets aan onze samenleving doen. Het feit dat kinderen van 16 jaar nu al aan de anti-depressiva zitten terwijl ze springend en levend, zonder zorgen zouden moeten zijn betekend dat we iets moeten veranderen!

Samen moeten wij zorgen voor een betere, gelukkigere samenleving

We steken elkaar aan, om alsmaar beter dan de ander te worden, te doen wat anderen willen in plaats van wat jij nou zelf wilt, we maken elkaar ongelukkig. Als  we juist eerlijk tegen elkaar zijn maar ook vooral eerlijk tegen jezelf bent dan wordt het zoveel makkelijker en leuker om te leven.

  1. durf nee te zeggen wanneer het je allemaal teveel wordt
  2. kom voor jouw eigen wensen/dromen op
  3. wees jezelf
  4. bedenk bij jezelf, is mijn geluk niet al perfect genoeg?
  5. help elkaar, steun elkaar om misschien voor de ‘enge’ optie kiezen in plaats van zekerheid
  6. Leef, geniet!

Lees ook:

Vaker nee zeggen, waarom en hoe doe je dat dan?

Mental breakdown alert!; Column

Zo kom jij stress-vrij en mindful de dag door