Waarom moet je vaker nee zeggen? Als je juist hoort dat je vaker ja moet zeggen? Als ja vaker ja zegt dan kom je natuurlijk in nieuwe situaties terecht en kan het leven spannender worden. Maar doe je dan werkelijk dingen waar jij behoefte aan hebt? Heb je er werkelijk tijd voor? Wil jij het wel écht?


Waarom we alsmaar ja zeggen

De angst om anderen teleur te stellen, de druk voelt om je sociale leven op gang te houden of gewoon bang bent dat je leven te ‘gewoontjes’ wordt. Tot je merkt dat je teveel hooi op je vork hebt genomen en het allemaal teveel voor je wordt. Óf je voelt dat je eigenlijk helemaal niet meer bezig bent met dingen doen waar jij daad werkelijk gelukkig van wordt maar meer dingen doet voor de geluk van anderen! Elke keer als we ja zeggen tegen iets, zeggen we nee tegen iets anders.

Waarom je gelukkiger zal worden van vaker nee zeggen

Zodra je vaker nee zegt zul je merken dat je meer tijd over houdt. In eerste instantie zul je dit misschien als eng ervaren omdat je bang bent dat je gaat vervelen. Maar nu kun je deze tijd gebruiken om dingen te doen waar jij behoeft aan hebt! Je hoeft niet altijd te plannen, dus met deze tijd die nu over is omdat jij nee hebt gezegd tegen die extra taak op werk, heb jij mooi de kans om jezelf af te vragen; waar heb IK nu behoefte aan? Misschien een lekkere boswandeling, een lange bad, of je gaat lekker de stad in om iets nieuws voor jezelf te kopen!

Je zult merken dat wanneer je meer tijd hebt, je meer rust in je leven zult ervaren dus gelijk meer energie zult voelen. Dit zullen mensen in jou waardering ook waarderen! Terwijl je eerst op alles ja zei was je misschien in je gedachte er helemaal niet bij, omdat je er niet werkelijk bij wou zijn. Nu dat jij ja hebt gezegd op dat gene, weet jij, en voelt jouw omgeving ook dat je hier echt bewust voor hebt gekozen. En zul je jouw energie 100 procent op dat gene kunnen richtten!
Je hebt dus meer tijd, meer energie maar ook meer rust. Dit betekent ook minder stress! En hoe minder stress, des te gelukkiger jij (en je omgeving).

Als je altijd maar JA zegt tegen iedereen, dan kom je nooit toe aan wat je zelf wilt!’ 

Maar hoé zeg je vaker nee?

Als het om levensechte situaties gaat heb je natuurlijk niet alle tijd om er heel lang over na te denken. Maar een goed begin is jezelf af te vragen wil ik hier echt ja op zeggen? Zodra je er meer tijd voor hebt, zoals mailtjes/whatsapp beantwoorden heb je langer tijd om er over na te denken.

  1. Vraag jezelf af; wil ik/kan ik hier écht ja op zeggen?
  2. Besef dat wanneer je nee zegt, het tegen de vraag is. En niet tegen de persoon zelf. Diegene zal het heus niet persoonlijk opvatten!
  3. Geef jezelf een denkpauze wanneer je twijfelt. Het levert je tijd om alles even op een rijtje te zetten.
  4. Je bent geen verklaring schuldig. Simpelweg ‘nee, het komt me niet goed uit’ is vaak al voldoende. Je hebt geen goedkeuring nodig van de ander.
  5. Realiseer je dat je niet egoïstisch bent als je nee zegt!
  6. Als je het lastig vindt om direct nee te zeggen kun je ook met een alternatief komen. Voor een andere dag of tijdstip, of een deel van de taak bijvoorbeeld.

Goodluck! 


Lees ook:

Mental breakdown alert!; Column

Hoe houd ik een gezonde lifestyle vol tijdens een druk leven?

10 simpele manieren om spontane stress te verzachten op het werk