De meesten van ons kunnen niet genoeg krijgen van het goedje honing, en dat vinden wij bij Freshhh niet zo raar. Het is een zoete toevoeging aan je gerecht en dat terwijl het een natuurlijk product is. Maar wist je dat manuka-honing een supergoedje is dat veel gezondheidsvoordelen heeft? Het is een natuurlijke antibiotica en heeft ‘genezende krachten’. Wat zijn de gezondheidsvoordelen van manuka-honing precies?
Waar komt manuka-honing vandaan?
Manuka-honing is een donkere, romige honing dat uit de tea tree-boom komt – oftewel de manuka-boom. De honing komt oorspronkelijk uit Nieuw-Zeeland, maar is ook te vinden in bepaalde delen van Australië. Deze honing heeft velen gezondheidsvoordelen dankzij de bijen en het zorgt voor helende werking bij onder andere allergieën, verkoudheid, griep, wonden en keelpijn.
De helende werking en gezondheidsvoordelen van manuka-honing
Maori’s, de oorspronkelijke bewoners van Nieuw-Zeeland, zien de manuka-boom als een heilige boom door haar helende krachten. De maori’s gebruikten de bladeren en bast van de manuka-boom tegen infecties aan de luchtwegen. Turns out: het hielp hartstikke goed! Daarnaast werd de gezonde honing ook ingezet bij het helen van spierpijn, koorts, reuma, wonden en maagklachten. Inmiddels heeft het ook zijn weg gevonden naar Europa en wordt het hier ook volop gebruikt bij het helen van pijn.
Het is al een tijdje bekend dat ook ‘normale’ honing erg genezend en antibacterieel werkt. De suiker houdt de wond vochtig door wondvocht aan te trekken, waardoor de wond makkelijker heelt. Daarnaast bevat het heerlijke goedje ook glucoseoxidase. Dit is een antibacterieel enzym dat in het speeksel van bijen zit. Helaas kun je deze honing niet in de supermarkten kopen, omdat hier te weinig enzymen van de bijen inzitten. We hebben het dus ook over medicinale honing.
Waarom is manuka-honing beter dan ‘normale’ honing?
In manuka-honing zit een extra bestanddeel met een krachtige anti-microbiële werking. Dit bestanddeel richt zich vooral op ziekteverwekkers en heet de Unieke Manuka Factor (UMF). Hoe hoger het UMF is, hoe sterker de werking van de honing. Klinkt erg logisch, toch? Peter Molan, een onderzoeker in Nieuw-Zeeland heeft ontdekt dat manuka-honing vooral erg goed helpt bij het helen van wonden, littekens en het verminderen van wondgeur. Pas jaren later werd ontdekt wélke stof daar nu voor zorgt, en dat is methylglyoxal (MGO). Deze stof komt veel voor in voedingsmiddelen en planten. Het verschil tussen ‘normale’ en manuka-honing werd opeens duidelijk: gewone honing heeft een verhouding van 20-50 mg/kg MGO, en manuka-honing 800 mg/kg MGO.
Dit verklaart ook gelijk waarom een potje manuka-honing pittig duur is. Voor een potje betaal je al snel tussen de €50 en €80 euro. Daarnaast is de bijzondere honing niet te vinden in supermarkten. Wel zijn ze verkrijgbaar bij bijvoorbeeld Holland&Barett of vers uit Nieuw-Zeeland. Ben je van plan om manuka-honing uit Nieuw-Zeeland te kopen? Let er dan op dat het AMHA licentienummer van de producent er op staat vermeld.