Je zou het in eerste instantie niet snel denken hè maar avocado behoort tot het fruit. Ja, écht waar. Vandaar dat jij in de supermarkt soms staat te struggelen met het wegen van deze peervormige vrucht. Vanaf vandaag hoeft dat niet meer want hij staat onder de knop fruit. Best handig en tijdbesparend om te weten lijkt mij. In dit artikel zal jij een aantal redenen lezen waarom het eten van een avocado zo méga gezond is. Wie weet eet jij vanaf vandaag wat vaker een avocado?

Voedingswaarde van een avocado

Een avocado bevat een hoop calorieën maar ondanks dat is hij mega gezond. Focus je vooral niet op de hoeveelheden. Je eet ten slotte een gezond product zonder suikers en simpele koolhydraten. Deze vrucht bestaat voornamelijk uit gezond vet waardoor de aantal calorieën dus aanzienlijk hoog zijn. 1 avocado bevat namelijk al 35,1 gram vet. Gelukkig bevat het van dit aantal grammen vet maar 4 gram verzadigd vet. Dit zijn ook wel de slechte vetten die wij aan ons lichaam geven. Deze vetten zijn vooral slecht voor het cholesterol gehalte van de bloedvaten. Naast het feit dat de vrucht veel goede onverzadigde vetten bevat beschikt de avocado over weinig koolhydraten en suikers, dit is fijn als je deze zo laag mogelijk wilt houden. Tot slot is de avocado rijk aan vezels, hij bevat 11,5 gram vezels. Vezels zijn goed voor de spijsvertering en het verzadigde gevoel na een maaltijd.

Alle voordelen op een rij

  1. Je zou het niet denken met de hoeveelheid vet die 1 avocado bevat maar deze vrucht verlaagt het cholesterol door de hoeveelheid voedingsvezels. Al eerder aangegeven versnelt het de spijsvertering. Ook worden voedingsstoffen hierdoor beter door het lichaam opgenomen. 
  2. Een avocado beschermt je tegen een kans op de vervelende ziekte kanker. De avocado is namelijk rijk aan vitamine B12 wat ook wel foliumzuur wordt genoemd. Medical News Today geeft aan dat het kanker in de dikke darm, alvleesklier, borst en maag kan voorkomen. 
  3. Grote hoeveelheid antioxidanten dat is waar de peervormige vrucht over beschikt. Ze bevatten namelijk een grote hoeveelheid, carotenoïden, vitamine E en C. Deze dragen in grote mate bij aan een egale huid. 
  4. De grote hoeveelheid carotenoïden werken tegen ontstekingen. Ze beschermen de negatieve cellen namelijk tegen oxidatie en herstellen deze oxidatie vervolgens ook weer. Dus heb jij last van gewrichtspijn als artritis? Dan kan de avocado zeker een handje helpen dit aanzienlijk te verminderen. 
  5. Onder het kopje voedingswaarde in een avocado hebben we het al vermeld. Er zijn heel weinig suikers aanwezig in een avocado die de bloedsuikerspiegel op een negatieve manier kunnen beïnvloeden. 
  6. Goede invloed op het afvalproces. Een avocado zorgt dat je langer een verzadigd gevoel behoudt. Dit lange verzadigde gevoel wordt beïnvloed door de voedingsstoffen die de avocado bevat. Deze stoffen verlaten namelijk op een trage manier de maag. 

Een hoop gezondheidsvoordelen om toch maar eens wat vaker die avocado aan te snijden. 

Heb jij nog wat inspiratie nodig hoe jij met deze vrucht de lekkerste gerechten kan bereiden? Hieronder staan een aantal receptjes. Neem zeker even een kijkje!

Overheerlijke noedelsoep met champignons en avocado

Photo by The creative exchange

Verfrissende tuinerwtjes salade met avocado

Verfrissende tuinerwtjes salade met avocado
Jonathan Farber

Broodje hummus met avocado 

Anna Pelzer

Smoked salmon avocado pizza

Photo by cafe Delites