Het pegan dieet: een combinatie tussen het paleo-dieet en een vegan-dieet. Wat is dit precies? Wij vertellen jou alles wat je moet weten over het pegan dieet. Wie weet is het iets voor jou! 

Wat is het pegan dieet precies?

Zoals we net al zeiden, is het een combo tussen paleo en vegan. Nu is dit best gek, aangezien je als veganist geen dierlijke producten eet, terwijl paleo’s dit wel doen. Hoe gaan deze diëten dan samen?

Wanneer je een pegan dieet volgt komen daar van beide diëten de beste kanten naar boven. Wat de twee delen, is het eten van plantaardig en onbewerkt voedsel. Tijdens het volgen van een pegan dieet eet je dus wel vis of vlees, alleen is het niet de focus van de maaltijd: er wordt meer groenten gegeten. Vlees, vis en zuivel wordt in het pegan dieet meer gezien als een ‘bijgerecht’: de hoeveelheid vlees en vis is kleiner in verhouding met de groenten. Let er op dat ongeveer 75% groentes is, en de rest dierlijke producten. Tijdens het volgen van het pegan dieet wordt aangeraden zuivel te verminderen of te vervangen, het liefst te vermijden.

Pegan eten betekent  ook dat je minder suikers en gluten binnen kan krijgen. Voor mensen met glutenintolerantie is het Megan dieet daarom een goede optie. Ook de peulvruchten worden in dit dieet liever niet gegeten. Dit is een groot verschil met veganisten, die juist veel peulvruchten eten. Het is dus een mix tussen twee diëten, maar dat betekent ook dat je wat voeding moet vermijden, en andere juist meer moet eten.

Pegan vs plantaardig

Laatst schreven we dit artikel over een plantaardig of plant based dieet. Als je dit hebt gelezen weet je dat een plantaardig dieet eigenlijk heel veel op het pegan dieet lijkt. Deze diëten hebben namelijk geen vaste regels. Het het zijn meer overtuigingen wat de beste manier is om te eten dan strikte diëten. Dit zorgt er voor dat er dus veel verschillende vormen van pegan, paleo en plantaardige diëten zijn. Je kiest zelf welke delen van het dieet je in jouw etenswijze mee wil nemen.

Waarom een pegan dieet?

Beginnen aan een pegan dieet heeft natuurlijk wel zijn voor- en nadelen. Pegan eten is namelijk zorgt voor een gezonde en stabiele bloedsuikerspiegel. Dit komt doordat je nauwelijks meer bewerkte suikers binnenkrijgt. Het vermijden van zuivel wekt ontstekingsremmend en dit geeft je immuunsysteem een boost. Volgens dr. Mark Hyman, de oprichter van het pegan dieet, kunnen ziektes en aandoeningen als diabetes type 2, de cholesterolwaardes, spijsverteringsproblemen en zelfs auto-immuunziektes worden teruggedrongen door het pegan dieet. Daarnaast heb je doordat je veel groenten binnen krijgt, nooit kans op een tekort aan vitamine B12, jodium, ijzer, calcium en zink.

Naast wat voordelen zit er natuurlijk ook mindere kanten aan het volgen van een pegan dieet – wat zeker niet onbelangrijk is. Voor sporters wegen de nadelen waarschijnlijk niet op tegen de voordelen. Je krijgt bij dit dieet namelijk weinig koolhydraten ene eiwitten binnen. Wil je het pegan dieet nu tóch proberen, maar ben je niet bereid je actieve leven op te geven? Dan kun je altijd nog peulvruchten en volkoren voedsel toevoegen aan je pegan dieet. Zoals eerder genoemd: je kunt er zelf voor kiezen hoe streng je het pegan dieet voor jezelf maakt.