Heerlijk, de dagen met kleurrijke bloemen en een strak blauwe lucht staan weer voor de deur. De meesten van ons kunnen niet wachten, maar mensen met hooikoorts zullen er waarschijnlijk wat meer tegenop zien. Want die kleurrijke bloemen en groene bomen betekent pollen. Hooikoorts is een aandoening waar zeker anderhalf miljoen Nederlanders last van heeft. Er zijn wel degelijk een aantal tips om de klachten te beperken en die hebben wij voor jou op een rijtje gezet.

Een aantal tips om je hooikoorts te verminderen


1. Kies de juiste medicijnen

Het is niet altijd eenvoudig om het geschikte geneesmiddel tegen hooikoorts te vinden. Je kunt zelf wel verschillende middelen uitproberen, maar let dan wel goed op de bijwerkingen. Mocht je echt veel last hebben van hooikoorts, kun je het beste met je huisarts overleggen welke middelen het meest geschikt zijn. De arts kan bovendien allergietests laten uitvoeren.

2. Begin op tijd met slikken

Volgens bioloog Arnold van Vliet beginnen veel mensen te laat met het slikken van de medicijnen. Je kunt het beste vroeg beginnen: enkele weken voordat de pollen vrijkomen.

3. Mijd pollen zo veel mogelijk

In steden zijn de pollen in de lucht drie tot vijf keer lager dan op het platteland. In een stad zou je dus minder last moeten hebben van hooikoorts. Behalve bij drukke wegen, daar zorgt het verkeer voor luchtwervelingen die pollen doen opwaaien.

4. Kies het juiste moment om te gaan sporten

Vaak is de concentratie stuifmeel in de lucht na een regenbui het laagst. Dat is voor hooikoortspatiënten het beste moment om te gaan wandelen of sporten. Ook ’s ochtends vroeg is het gehalte aan stuifmeel in de buitenlucht minder hoog dan later op de dag.

5. Houd je huis pollenvrij

Stuifmeel dwarrelt in huis overal op de grond, als er geen tocht is. Stofzuig dus regelmatig met een stofzuiger met goede filters om de concentratie stuifmeel laag te houden. Horren voor open ramen en deuren zorgen er enigszins ook voor dat pollen worden tegengehouden. Er zijn ook speciale horren die meer stuifmeel tegenhouden. Lucht het huis ’s ochtends, dan is buiten de concentratie pollen het laagst. Stuifmeel gaat trouwens vooral in je haren en kleren zitten. Dus je kunt je beter omkleden in de badkamer dan in de slaapkamer. En was regelmatig je haren.

6. Smeer vaseline rond de neus

Sommige mensen zeggen er baat bij te hebben als ze een beetje vaseline smeren rond hun neusgaten. Een deel van het stuifmeel blijft namelijk dan plakken op de vaseline.

7. Niet wrijven, gebruik een washandje

Je kunt beter niet wrijven in jeukende ogen, omdat je het stuifmeel op je ogen en aan je handen dan alleen maar verder verspreidt. Gebruik een nat washandje om je ogen schoon te houden. Er zijn ook oogdruppels die brandende ogen kalmeren.