Waar je tegenwoordig ook gaat of staat, er is altijd wel iemand bezig met selfcare. Een beweging waarbij het er om draait dat je je zelf fysiek, mentaal en emotioneel op nummer 1 zet. En dit allemaal betekent niet dat je egoïstisch bent. Eerder het tegenovergestelde. Als jij liefde voor je zelf hebt en je zelf genoeg aandacht geeft, heeft iedereen er wat aan. Denk ook niet dat selfcare in hele zweverige of abstracte dingen zit, het is vaak juist heel simpel. Probeer de komende tijd daarom eens extra aandacht aan de volgende dingen te besteden.


1. Beëindig je douche met een verkwikkende boost

Na dat je even onder het warme water hebt ontspannen is het een goed idee om de temperatuur even wat te verlagen. Ondanks dat warm water lekker is, geeft het je geen energie. Een paar seconden onder koud water geeft je een grote hoeveelheid energie en zorgt ervoor dat je bloedsomloop op gang komt. Ook komen er endorfines vrij, waardoor je je een stuk blijer voelt.

2. Vul je waterfles om het uur

Deze eenvoudige gewoonte kan er voor zorgen dat je dagelijks voldoende water drinkt. Veel kinderen en volwassenen krijgen dagelijks niet voldoende binnen. Je lichaam heeft het nodig om gehydrateerd te zijn zodat het goed kan functioneren. Als je uitgedroogd bent zorgt dit ook voor duizeligheid, een lage bloeddruk en obstipatie.

3. Neem ’s ochtends tijd voor een kopje thee

Het drinken van een kopje groene of zwarte thee in de ochtend heeft veel voordelen. Groene thee zorgt ervoor dat je cholesterol verlaagt en zwarte thee helpt tegen het ontstaan van hartziektes. Naast deze gezondheidsvoordelen is het ook goed om elke ochtend even wat tijd voor je zelf te hebben, je dag rustig te beginnen en te ontstressen.

4. Maak een wandeling tijdens je lunchpauze

Uit onderzoek is gebleken dat een wandeling van 15 minuten tijdens de lunch er voor zorgt dat je meer focus en energie krijgt. Het dagelijks doen van een wandeling zorgt er ook nog eens voor dat je vet verbrandt en je je lekkerder voelt.

5. Geef je ogen een break

Omdat we een groot gedeelte van onze dagen voor een scherm spenderen, krijgen onze ogen het zwaar te verduren. Ze worden droog, je zicht wordt vaag en je krijgt hoofdpijn. Houd je daarom aan de regel van 20: Kijk na elke 20 minuten 20 seconden lang naar iets in de verte.

6. Haal adem als een yogi

Yoga gaat naast de houdingen en het mediteren vooral om ademhaling. Wanneer je 20 minuten lang yoga-ademhalingsoefeningen doet, draagt dit bij aan je humeur en zorg je voor meer concentratie. Ook helpt het je met tot rust komen en ontspannen.

7. Doneer je tijd

Dit klinkt misschien niet als een vorm van selfcare, maar geloof ons, dat is het wel. Het helpen van andere mensen of het doen van vrijwilligerswerk geeft mensen een doel in het leven. Je voelt je nuttig, gewaardeerd en gaat eenzaamheid tegen.

8. Ontvolg mensen die je een slecht gevoel geven

We spenderen dagelijks een groot gedeelte van onze tijd op social media als instagram, twitter en facebook. Of dit überhaupt gezond is valt ook te betwisten, maar het is al helemaal niet goed voor ons als we dan ook nog naar mensen en bedrijven kijken waar we niet blij van worden. Je social media zou vol moeten staan met mensen waar je echt blij van wordt en niet met personen die je onzeker maken.