Selfcare tijdens je zwangerschap is zeer belangrijk. Dit is het belangrijkste moment in je leven om goed voor jezelf te zorgen. Je zorgt inmiddels niet meer alleen voor jezelf, maar ook voor je kindje. Hele kleine dingen kunnen al veel invloed hebben op de gezondheid van jou en je baby. Maar waar moet je beginnen? Deze tips helpen je op weg.


Voeding

Het is natuurlijk altijd belangrijk om goed op je voeding te letten, maar nu er een klein mensje in je groeit moet je er zeker op letten. Er zijn nou eenmaal dingen die je deze 9 maanden even links moet laten liggen. Toch is het belangrijk om gevarieerd te blijven eten. Gefrituurde en kant en klare maaltijden kan je beter even overslaan. Ook koffie en suiker kan je beter vermijden. Voorlopig dus even geen chocoladerepen. Eet in plaats daarvan veel verse groenten. Heb je echt trek in iets zoets? Neem dan bijvoorbeeld abrikozen of wat rozijnen. Ook kan je aanvullend kiezen voor voedingssupplementen, mocht je bijvoorbeeld niet genoeg van een bepaalde voedingsstof binnen krijgen.

Bewegen

Ook beweging is iets waar we in het dagelijkse leven goed op moeten letten. Nu je zwanger bent, heb je misschien het idee dat je niet genoeg energie hebt of dat het gevaarlijk is. Natuurlijk moet je geen marathon gaan lopen, maar een paar spieroefeningen zijn al meer dan genoeg. In het begin zal zit allemaal nog wel gaan, maar dit wordt naarmate de bevalling dichterbij komt natuurlijk steeds lastiger. Geef niet op, juist door regelmatig nog een beetje in beweging te zijn blijf je fit. Het is ook heerlijk om gewoon een stukje te gaan wandelen. Daarnaast zijn er veel sporten die je nog gewoon kan doen. Denk bijvoorbeeld aan zwangerschapsyoga of doe een lesje zwangerschapszwemmen mee. Bewegen is essentieel voor een optimale selfcare tijdens je zwangerschap.

Ontspan

Stress in deze fase van je leven is echt niet goed. Natuurlijk is het soms niet te voorkomen, vooral niet als er een mens in je groeit, maar probeer zo veel mogelijk rust te pakken. Geef duidelijk je grenzen aan en wees niet bang om onbeleefd te zijn. Iedereen zal dit echt wel begrijpen. Het belangrijkste voor nu is dat jij zo relaxt mogelijk door de zwangerschap heen gaat. Je kind staat op nummer 1 en zolang hij/zij nog in jouw buik zit sta jij dat dus ook. Maak je vooral niet druk over dat alles goed moet gaan, want dit zal ook zeker niet gaan gebeuren. Het zal daarentegen alles behalve perfect gaan. Niemand is er echt 100% op voorbereid en dat hoeft ook niet. Met de tijd leer je vanzelf wat werkt en wat niet. Dus trek jezelf terug wanneer nodig en durf ‘nee’ te zeggen.

Prikkels

Bij selfcare tijdens je zwangerschap hoort ook het vermijden van prikkels. Tegenwoordig hebben we zo veel prikkels om ons heen dat we niet eens meer merken of we er moe van worden of niet. Prikkels zijn overal, maar probeer ze deze maanden toch zo veel mogelijk te vermijden. Leg dus die telefoon weg en lees eens een goed boek. Ben je niet zo van het lezen? Sluit dan even je ogen en zet een luisterboek of podcast op. Probeer ook zo veel mogelijk chemische troep te vermijden. Dan hoeft je lichaam ook minder afvalstoffen af te breken. Ook dit kost je lichaam weer energie en dat kan je nu niet goed gebruiken.

Contact

Het is belangrijk om goed te communiceren met je partner. Met jouw schommelde hormonen weet je partner soms niet wat hij of zij moet doen of voor jou kan betekenen. Betrek je partner daarom zo veel mogelijk bij de zwangerschap. Jullie doen dit tenslotte samen en je staat er absoluut niet alleen voor. Ook is het belangrijk om contact te maken met je baby. Praat tegen je kindje en leg regelmatig je handen of die van je partner op je buik. Contact maken met je baby kan ook met bepaalde geuren. Baby’s schijnen namelijk al te kunnen ruiken in de buik. De geur van lavendel en mandarijn zijn goed te gebruiken tijdens je zwangerschap. Je kunt ook gebruik maken van lekkere oliën, die werken voor jou ook nog eens ontspannend.

Het belangrijkste van selfcare tijdens je zwangerschap is dat je moet doen waar jij je goed bij voelt. Laat je dus niet te veel beïnvloeden door anderen, maar doe vooral waar jij je prettig bij voelt. Anders zal het alleen maar meer stress opleveren en dat is niet goed voor jou én de baby. Zorg dus goed voor jezelf, je kindje krijgt namelijk zonder dat je het door hebt het meeste mee. Het moederschap begint niet bij de bevalling, maar vanaf het moment dat je zwanger bent. Take care of yourself, mama!

Lees ook

Selfcare tijdens je zwangerschap: deze tips helpen je op weg

Zo kom jij je zwangerschap gezond door!

Selfcare tijdens je zwangerschap: deze tips helpen je op weg

Yoga tijdens je zwangerschap?

Selfcare tijdens je zwangerschap: deze tips helpen je op weg

Je kind is wat jij eet: De invloed van je (ongezonde) leefstijl tijdens de zwangerschap