De voedingsrijke boerenkool. Een typische Hollandse groente. Bij veel huishoudens een doodnormale groente die in de winter letterlijk elke week weer op tafel staat. Niet iedereen weet dat de boerenkool behoort tot de ‘Hollandse’ superfoods. Ja, écht waar het is een groentebommetje en hij is voor héél veel dingen goed. In de komende artikelen zullen wij verschillende Hollandse superfoods de revu laten passeren. In elk artikel zal duidelijk worden waar ze precies goed voor zijn.
De voedingsrijke boerenkool en zijn vitamines
Deze groente dankt zijn naam ‘superfood’ aan de vele vitamines en mineralen. Zo bevat de boerenkool een grote hoeveelheid vitamine C, A en K.
- Vitamine C wordt ook wel arbinozuur genoemd, in de volksmond antioxidant. Deze oxidant zorgt er in grote mate voor dat het lichaam wordt beschermd tegen ‘aanvallen’ van buitenaf. Met ‘aanvallen’ bedoelen we cellen die schade aan het lichaam kunnen veroorzaken. Het houd je weerstand dus goed op pijl. Naast antioxidanten heeft het een grote invloed op de vorming van onder andere bindweefsel en de opname van het belangrijke mineraal ijzer.
- Vitamine A is een belangrijke vitamine voor je huid, nagels, haar, ogen, celdeling en afweersysteem volgens het voedingscentrum. Naast deze gezondheidsvoordelen draagt de A vitamine bij aan het bestrijden van ziektes, met name infecties.
- Vitamine K is van belang voor een goede bloedstolling en de aanmaak van sterke botten. Wanneer je beschikt over een goede bloedstolling weet je zeker dat bloedingen in hoog tempo zullen afzwakken. De tijd dat je lichaam bezig is om een sterke korst aan te maken zal dus korter zijn.
De voedingsrijke boerenkool en zijn, 6 grootste aandeelhouders, mineralen
Het is dus niet zo dat boerenkool alleen bestaat uit deze drie bovenstaande vitamines. Deze superfood is ook nog eens een enorme bron van mineralen. Wij zullen de 6 grootste aandeelhouders hieronder voor je op een rijtje zetten. Kalium, calcium, fosfor, magnesium, ijzer en foliumzuur.
Laten we beginnen met
- In 100 gram boerenkool zit 447 mg kalium. Dit mineraal zorgt dat de bloeddruk en vochtbalans in het lichaam worden geregeld. Volgens Wendy Walrabenstein die verschillende groentes met elkaar heeft vergeleken bevat een consumptie van 100 gram boerenkool 12,7% van de algemene hoeveelheid vitamines en mineralen.
- Het tweede mineraal dat in grote mate bijdraagt aan de ADH-waarde wanneer je boerenkool consumeert is calcium, dit wordt ook wel kalk genoemd. Het draagt in grote mate bij aan de vorming van sterke botten en tanden. Wanneer je 100 gram boerenkool eet zal je voor 13,5% aan je ADH-waarde komen.
- Ijzer. Wanneer je 100 gram boerenkool binnenkrijgt heb je al voor 11,3% van de algemene dagelijkse hoeveelheid binnen. Dit mineraal draagt bij aan de vervoering van voldoende glucose en zuurstof naar cellen in het lichaam.
- Het mineraal magnesium draagt bij aan een héle hoop dingen in het lichaam. Allereerst aan de vorming van de botten en spieren. Ten tweede worden de binnenkomende prikkels van de botten en spieren gereguleerd. Tot slot zorgt het voor een optimale energieproductie van de lichaamscellen. Omdat magnesium de spieren en de energieproductie dus ondersteunt merk je bij een tekort van dit mineraal al snel dat je last hebt van moeheid, lusteloosheid en spierkrampen. Wanneer je 100 gram boerenkool nuttigt kom je voor 11,3% aan de ADH-waarde.
De laatste twee mineralen die een grote invloed hebben
- Tot slot draagt foliumzuur in boerenkool bij aan de aanmaak van zowel witte als rode bloedcellen. Naast deze aanmaak zorgt het ervoor dat je lichaam optimaal aan het werk gaat, elke dag opnieuw. Een consumptie van 100 gram boerenkool resulteert in 9,7% van de algemene dagelijkse hoeveelheid vitamines en mineralen.
- Fosfor, ook wel fostaat genoemd zorgt voor sterke botten. Net als vitamine K draagt fosfor hier dus ook aan bij. Ook heeft het invloed op de binnenkomende en uitgaande energie. Het ondersteunt de energieregulering in het lichaam. Het eten van 100 gram boerenkool draagt voor 4% bij aan de ADH-waarde.
Zie ook
Bron: Voedingscentrum en Wendy Walrabenstein