Soms heb je van die dagen, waarop je geen zin hebt om uitgebreid te koken. Ik heb dat eigenlijk op alle dagen. Hoewel ik koken best leuk vind, zijn er gewoon nog een heleboel andere dingen te doen op een dag. Een luie kok, dat ben ik. Om het zo maar even te zeggen. Toch is het zelfs dán nog mogelijk om (meestal wel) lekkere recepten op tafel te toveren, die snel klaar zijn. Dat heb ik zelf ondervonden. Ik deel mijn tips om inspiratie te vinden voor een lekker makkelijk recept.


1. Favoriete ingrediënten

Als luie kok zijnde, houd ik een boodschappenlijstje bij met mijn favoriete ingrediënten. Deze ingrediënten heb ik eigenlijk altijd in huis en kan ik altijd wel íets van maken. Ingrediënten die altijd wel op mijn lijstje staan zijn vers fruit, tomaten, avocado, rode paprika, salade, knoflook, ui en pijnboompitjes, om maar een paar te noemen. Omdat ik thuis vaak plantbased eet, koop ik meestal ook zuivel- en vleesvervangers. Met de ingrediënten die ik het liefst gebruik, weet ik elk recept eigen – en vaak vegan te maken. Deze ingrediënten haal ik elke week vers in huis, wanneer ze op zijn.

2. Recepten die koken leuker maken

Wanneer ik inspiratie opdoe voor een lekker makkelijk recept, bedenk ik natuurlijk eerst waar ik zin in heb. Wat ik ook belangrijk vind, is dat het recept me leuk lijkt om te maken. Recepten waarvan je plezier krijgt om de keuken in te duiken, maak je waarschijnlijk meer dan eens. Ook vind ik het leuk om af en toe een recept te maken die ik nog nooit eerder gemaakt heb. Vaak maak ik van een bestaand recept een versie 2.0, door het vegan te maken.

3. Haalbaarheid

Tot slot let ik natuurlijk op haalbaarheid. Recepten waarbij ik veel nieuwe ingrediënten moet halen die ik maar één keer gebruik, vind ik zonde. Ik probeer voedselverspilling tegen te gaan en met een aantal ingrediënten een lekker gerecht te maken, vaak voor meerdere dagen. Tot slot let ik natuurlijk op de bereidingstijd én of ik het recept een beetje makkelijk kan laten slagen. Weinig meer zonde dan uren in de keuken spenderen, met een niet geslaagde maaltijd als resultaat ;-).

4. Meal prepping

Zondag is boodschappen- en mealprep dag. Door een vaste dag in de week te hebben waarop ik mij, verse ingrediënten haal, weet ik voor hoeveel dagen ik ingrediënten moet inslaan. Handig! Ik heb een lijstje met mijn favoriete recepten, maar ook nieuwe recepten die me lekker lijken sla ik op. Wekelijks zoek ik nieuwe recepten op die me leuk lijken om te maken. Deze maak ik dan op mealprep dag. Als editor in chief van Freshhh is het weliswaar niet zo moeilijk nieuwe inspiratie op te doen voor lekkere recepten ;-).

5. Receptengenerator

Laten we eerlijk zijn: een lekker makkelijk recept vinden is niet zo moeilijk. Hier na een lange werkdag lang naar zoeken én teveel keuzes hebben, maakt het dat wel. Een handige tool die mij soms helpt met kiezen welk recept ik ga maken, is de recepten matchmaker op Hellofresh.nl. Deze tool stelt je een aantal vragen, gericht op eetwensen, ingrediënten, bijzonderheden zoals allergieën en dieet. Uiteindelijk komt er dan een geschikt recept uit die goed past bij waar jij zin in hebt én aansluit bij je dieetwensen. Nooit meer keuzestress over je maaltijd én enorm tijdbesparend!

Et voilà, in een paar simpele stappen doe je wekelijks inspiratie op voor jouw diner. Zo ben je er niet al teveel tijd aan kwijt en kun je het makkelijk opnemen in je wekelijkse routine. Bon appétit!

Zie ook

5 x inspiratie vinden voor een lekker makkelijk recept

Voedselverspilling tegengaan doe je zo

5 x inspiratie vinden voor een lekker makkelijk recept

6 tips om meer plantaardig te eten

5 x inspiratie vinden voor een lekker makkelijk recept

Meal Preppen: zo doe je dat!

5 x inspiratie vinden voor een lekker makkelijk recept

Minder vlees eten? De lekkerste vegan recepten gebundeld!