Een vegan lifestyle wordt steeds bekender en populairder. Tegenwoordig kun je op elke hoek van de straat wel een vegan winkel of restaurant vinden. Heb jij zelf nu ook besloten om meer plantaardig te eten of gezonder? Dan moet je dit artikel even lezen! Het kan namelijk echt wel lastig zijn om van de ene op de andere dag ineens vegan te worden. Wij hebben voor jou een aantal tips die je zullen helpen om meer plantaardig te eten.


Blijf realistisch

Maak het jezelf niet te moeilijk door af te spreken vanaf nu helemaal geen enkel koekje/snoepje of iets dierlijks meer te eten. Gun jezelf de tijd om eraan te wennen. Stel haalbare doelen voor jezelf. Begin bijvoorbeeld eerst met 3 dagen van de week vegan avond eten en bouw het vanuit daar op

Begin bij ‘vegan at home’

Thuis heb je het allemaal zelf in de hand en kan je er zelf voor zorgen dat je plantaardig eet. Haal alle ongezonde non-vegan dingen uit je kastje en gooi ze weg of geef ze weg. koop geen kaas, chips, yoghurt of andere ongezonde dingen in huis. Haal eens wat dadels, gedroogd fruit of vegan koekjes. Je zult merken dat als je thuis plantaardig eet, je lichaam hier langzaam aan gaat wennen en het steeds makkelijker wordt om buiten de deur ook plantaardig te eten.

Zorg dat groenten de hoofdrol spelen in je recepten

Vul je bord met 70% groenten en/of peulvruchten en vul de rest met granen. Denk aan boekweit, spelt, couscous, bulghur, quinoa of pasta. Dit is eigenlijk alles wat je nodig hebt en hoef je dus ook niet meer opzoek naar vlees vervangers.

Varieer in groenten en kom uit je comfortzone

Kies niet altijd voor de standaard boodschappen die je altijd haalt. Loop eens een keer meteen naar de groenten afdeling en vul je mandje helemaal met groenten. Pak ook eens gekke groenten die je niet zo vaak gebruikt zoals aardpeer, pompoen, zoete aardappel of knolselderij.

Eet een vegan variant van iets wat je lekker vindt

Ga eens na wat jouw favorieten gerechten zijn. Misschien zijn het gerechten met vlees, vis, eieren of melk maar geen paniek. Je kan deze gerechten heel makkelijk veranderen. Stop ze in een vegan jasje.

Doe je research

Ga je een dagje shoppen, of gezellig een dagje naar een andere stad en ga je ’s avonds ook een hapje eten? Kijk dan van te voren wat er voor vegan tentjes te vinden zijn. Zoek wat leuke vegan hotspots op en bezoek deze. Zo kom je niet voor verrassingen te staan ’s avonds.


Lees ook:

6 verrassende plantaardige eiwitrijke voedingsmiddelen!

5 redenen om regelmatig lijnzaad te eten

Wat zijn E-nummers en zijn deze wel vegan?