De één vind trainen om 8:00 ’s ochtends geweldig, de ander sluit er liever zijn dag mee af. Het is natuurlijk ook een kwestie van de tijd rondom studie en werk die we beschikbaar hebben. Het is natuurlijk al hartstikke goed als het je in een druk schema lukt ergens tussendoor een workout te plannen. Maar als je kunt kiezen, wat is dan het beste tijdstip? Ochtend of avond?


Exogene factoren

Hiermee worden omgevingsfactoren bedoeld. Denk aan temperatuur, luchtvochtigheid en zonlicht.

Endogene factoren

Hiermee worden invloeden vanuit het lichaam zelf bedoeld. Het circadiaan ritme of slaap-waakritme wordt door deze factoren beïnvloed. Dit ritme bepaald je lichaamstemperatuur, je bloeddruk, je alertheid en de afgifte van hormonen als testosteron en cortisol.

Zonder omgevingsfactoren zou je circadiaan ritme altijd gelijk blijven. Maar dit is niet het geval. Om een voorbeeld te noemen heeft zonlicht bijvoorbeeld invloed op de aanmaak van het hormoon melatonine. Belangrijke hormonen in dit artikel zijn testosteron en cortisol. Deze hormonen moeten in balans zijn omdat er spierafbraak plaatsvindt als cortisol dominant is.

’S ochtends zijn je testosteron en cortisol levels hoog. Je vetverbranding is dan hoger en daarom gaan veel mensen ’s ochtends aan de slag met cardio. Maar werkt dit eigenlijk wel zo?

Shutterstock

Maar werkt dit wel zo?

Omdat iedereen een ander circadiaan ritme heeft is het maar de vraag of dit een goede manier van beredeneren is. Ook zijn er zoveel andere hormonen betrokken waardoor het zo complex is dat er geen gulden regel bestaat voor de perfecte tijd om te trainen.

Toch is uit onderzoeken gebleken dat lichaamstemperatuur de belangrijkste factor is. Een verhoogde lichaamstemperatuur heeft positieve effecten. Dat is ook waarom een warming-up zoveel voordelen heeft. Je zenuwen werken sneller, gewrichten soepeler en je spierkracht neemt hierdoor toe. Ook wordt er meer zuurstof door je bloedvaten getransporteerd.

Conclusie

Het is complex om aan de hand van testosteron en cortisol te bepalen of het beter is om in de ochtend of avond te sporten. Lichaamstemperatuur speelt de belangrijkste rol. Je lichaam wil het liefst tussen 15:30 en 20:30 trainen omdat je lichaamstemperatuur dan hoger dan normaal is. Toch moet je hier niet teveel waarde aan hechten, de extra resultaten geven geen grote verschillen. De meeste mensen hebben door een druk schema niet de luxe om zelf te kiezen wanneer zij kunnen sporten. In dat geval is elk uurtje, ook al is dat op andere tijden, hartstikke mooi meegenomen!

Lees ook

Wat is het beste tijdstip om te sporten: ochtend of avond?

Waarom hebben we eigenlijk spierpijn na een training?

Wat is het beste tijdstip om te sporten: ochtend of avond?

Wat is het beste tijdstip om te sporten: ochtend of avond?