De termen plant based en veganisme worden vaak door elkaar gebruikt. Dacht jij altijd dat deze twee termen hetzelfde betekende? Dan heb je het mis! De diëten hebben overeenkomsten maar zeker ook verschillen. Ben jij benieuwd wat het verschil tussen vegan en plant based is? Wij leggen het je hier uit. 

Wat is veganisme?

Veganisme is ontstaan in 1944 waarbij mensen om ethische redenen geen dierlijke producten meer aten. Nu, bijna 80 jaar later, zijn vegan gerechten niet meer weg te denken op de gemiddelde menukaart. Het is nu ook niet meer weggelegd voor hippies of geitenwollensokken types, nee vegan is hot. Het is namelijk goed voor mens, dier en dieet.
Naast een vegan dieet voeren veel mensen de vegan lifestyle verder dan alleen in hun voeding. Zo zijn zij tegen het gebruik van ieder dierlijk product zoals bijenwas, leer en gelatine.

Vegan producten hoeven echter niet gezond te zijn. Producten mogen het keurmerk vegan dragen als het geen dierlijke producten bevat. Deze producten zijn vaak veel bewerkt om deze vegan variant dezelfde smaak, gevoel en uiterlijk te kunnen geven als de ‘gewone’ non-vegan variant.

verschil tussen vegan en plant based
voedingscentrum.nl

Wat is plant based?

Als je denkt dat een plant based dieet betekent dat je alleen maar blaadjes sla naar binnen werkt, heb je het mis. Bij een plantaardig dieet geeft men de voorkeur aan planten als bron van voedingswaarden. Mensen die plantaardig eten, eten alleen onbewerkte producten en plantaardige producten. Zuivel, vlees en eieren zijn geen plantaardige producten en horen daarom in principe niet binnen een plant based dieet.

De naam zegt het echter al: plant based. Dit betekent dus dat de nadruk ligt op plantaardige producten en deze de basis vormen voor je eetwijze. Een plantaardig dieet is echter een stuk meer fluïde dan veganisme. Je kunt namelijk ook vooral plantaardige producten eten en dit aanvullen met af en toe vlees, vis of zuivel en nog steeds plant based eten. Zolang je de meeste voedingswaarden uit plantaardige producten haalt vormt dit de basis van je dieet en eet je dus plant based.

Wat zijn de overeenkomsten tussen vegan en plant based diëten?

  • planten zijn de basis van je dieet
  • je krijgt veel gezonde mineralen, vitaminen en antioxidanten binnen die in andere diëten minder voorkomen
  • beide diëten hebben gezondheidsvoordelen zoals een verlagende werking op je bloeddruk, stimulatie van je spijsvertering en een gebalanceerde bloedsuikerspiegel

Wat zijn de verschillen tussen vegan en plant based diëten?

  • veganisme sluit alle dierlijke producten uit, een plantaardig dieet heeft als basis planten maar kan aangevuld worden met dierlijke producten
  • vegan producten zijn niet per definitie gezond en vaak erg bewerkt waardoor deze producten niet in een vegan dieet passen
  • plantaardige diëten zijn open voor interpretatie van de persoon, veganisme is gebonden aan striktere regels