Kerst gaat natuurlijk om het samen zijn, met familie en vrienden. Maar lekker eten is toch ook (bijna net zo) belangrijk! En dan is het natuurlijk leuk om met kerst een beetje extra aandacht en tijd te geven aan een mooie kersttafel.

Binnenkort komen we met lekkere recept ideetjes, maar eerst een paar inspiratie bronnen hoe je je kersttafel mooi kunt maken op makkelijke en goedkope manieren.

Nog maar een paar weekjes en dan is het zover, Kerst! De éen is er meer enthousiast over dan de ander. Wij bij Freshhh kunnen in ieder geval niet wachten tot we kerst muziek kunnen gaan draaien. Een kersttafel maken hoeft niet altijd lang te duren, het kan ook makkelijk en simpel! Ook hoeft het niet duur te zijn, je hebt alleen wat ideetjes nodig!


Kleurenthema

Het is leuk om een kleurenthema te bedenken. Niet alleen is het mooi, maar het straalt ook een bepaalde rust uit! Hier zijn onze favoriete kleuren combinaties:

 1. Wit en natuurtinten
 2. Groen en goud
 3. Wit en zilver
 4. Donkerpaars, zwart en goud
 5. Traditioneel, rood met wit en groen
PHOTO BY IDEALHOME.CO/UK

Kleine decoratie ideetjes voor je kersttafel

Naast dat het mooi is om speciaal bestek, borden en glazen te gebruiken is het nog specialer om de tafel met extra kleine dingetjes te versieren. Ook dit kun je op veel verschillende manieren doen. Dit hoeft ook helemaal niet perse duur te zijn maar geeft toch wel dat magische extrás aan je kersttafel!

 1. Van buiten geplukt. Denk aan takjes, gedroogde bessen en bloemen, (wal)noten, distel of wat takjes van je kerstboom!
 2. Gedroogde en verse kruiden. Takjes van rozemarijn en tijm kun je mooi tot een bundeltje maken, kruiden zoals steranijs kun je verzamelen en in een mooi glaasje/potje leggen.
 3. Zandkoekjes maken. Kun je mooi versieren, ophangen of neerleggen. Leuke bezigheid met de kids ook. Én een lekkere toetje!
PHOTO BY BBC

Naamkaartjes

Vult de tafel altijd nét iets meer. Ziet er chique uit en je kan er elk jaar mee wisselen! Je zou er in de loop van de avond ook spelletjes mee kunnen doen. Ideeën voor verschillende soorten naamkaartjes:

 1. Op papier met een mooie pen geschreven. Traditioneel en mooi. Je kan er ook voor kiezen om een menu te maken en dit dan te combineren!
 2. Kleine naamkaartjes op papier vast gemaakt aan verschillende objecten. Denk aan takjes, bloemen, of beeldjes die je toevallig hebt.
 3. Op stukjes hout geschreven. Met stift of verf!
 4. Koekjes. Ook hiermee kun je weer de keuken in en bakken. Met het glazuur zou je ieders naam kunnen schrijven.
 5. Op een klein belletje of kerstbal. Het kaartje kun je hier leuk aan vast maken of ertussen drukken.
 6. Poloroid foto’s. Als je van iedereen een leuk foto’tje hebt kun deze op de plekken leggen. Als je geen poloroid camera hebt zijn normale foto’s natuurlijk ook leuk!
PHOTO BY PINTEREST

Een extra kersttafel

Wat ook altijd erg leuk werkt en iets ‘extra’ geeft: een bijzet tafeltje. Leuk voor de gasten, geeft meer ruimte, meer bewegingsmogelijkheid en staat mooi. Ook leuk voor jezelf omdat je dan met je meubels kan gaan schuiven! Voelt het nóg meer als een speciale gelegenheid. Je kan de tafel voor meerdere dingen gebruiken.

 1. Voorgerechtjes. Voor het eten kun je dit tafeltje als borrel tafel gebruiken.
 2. Bij -gerechten. Of voor alle (hoofd-bij) gerechten om een lopend buffet idee te creëren.
 3. Drank tafel. Het staat ook mooi en chique met mooie flessen alcohol erop en mooie glazen!
 4. Nagerechten. Mooi en gezellig met verschillende taarten, kaarsen en thee.
PHOTO BY IDEALHOME.CO.UK

Wil je nog meer aan de slag? Deze site heeft veel leuke, originele ideeën om zelf decoratie’s te maken voor je kersttafel!


Lees ook:

Geniet momentje: De tony’s chocolonely kersteditie met glühwein smaak!

Leuke ideeën voor zelf-gemaakte kerst cadeautjes!

Met deze banoffee taart is het elke keer weer feest! (vegan)