Het weer wordt kouder en dat heeft niet alleen invloed op wat je draagt, maar ook je lijf en je gemoedstoestand krijgt het te verduren wanneer de vorst komt opspelen. Op de volgende manieren kun je merken wat de koude temperaturen met je lijf doen en hoe je dit kunt voorkomen.
Dit zijn de effecten van het koude weer op je lichaam!
Hoofdpijn en migraine
Een van de oorzaken van hoofdpijn is de samentrekking van bloedvaten in de hersenen. Koud weer kan er dus voor zorgen dat de bloedvaten samentrekken, waardoor ze nauwer worden en er minder bloed tegelijk doorheen kan stromen. Ook kan migraine toeslaan bij de verandering van het weer. Extreme koud, de schittering van de zon of stormachtig weer kan een migraine aanval triggeren. Als je weet dat je last ebt van het weer als oorzaak van je migraine kun je in de toekomst het beste proberen om je hier tegen te verweren.
Droge huid
Als het kouder wordt is er minder vocht in de lucht, waardoor je de huid kan uitdrogen. Als het hard waait zal je huid nog sneller vocht verliezen en gaan irriteren. Je kunt het beste voor een zacht reinigingsmiddel en masker kiezen om je huid te hydrateren en te verzachten. Z voorkom jij dat de vellen erbij hangen wanneer je je make-up aan het opdoen bent. Als je je make-up aanbrengt, gebruik dan een primer die dimethicones bevat: Een silicoon dat voorkomt dat je huid vocht verliest.
Weinig energie
De wintermaanden staan erom bekend dat je minder daglicht tot je krijgt. Het is later licht en vroeger donker. Dit kan er bij sommige mensen voor zorgen dat je eerder prikkelbaar bent of zelf een winterdepressie krijgt. Als je hier last van hebt maak je minder serotonine aan (het geluksstofje in je hersenen) dit zorgt ervoor dat je je minder slap voelt, maar bij een tekort werkt het natuurlijk andersom. Probeer dus zo vaak mogelijk naar buiten te gaan om wat extra zonlicht mee te pakken.
Vitamine D-tekort
Een van de meest voornaamste bronnen van vitamine D voor ons lichaam is blootstelling aan de zon. Symptomen hiervan zijn een slap gevoel in je speren, een grotere gevoeligheid voor pijn en slaperigheid. Dit kun je verhelpen of voorkomen door vette vis te eten, zoals zalm, makreel en forel. Zuivel bevat ook veel vitamine D, of een supplement nemen.
Weerstand (verkoudheid)
Meer tijd binnen doorbrengen betekend vaak meer contact met anderen, waardoor de kans op verkoudheid op griepje toeneemt. Was regelmatig grondig je handen, en blijf uit de buurt van snotterige mensen!
Lees ook:
Het geheim achter het skippen van je post-workout douche en tóch lekker ruiken
Hoe houd ik een gezonde lifestyle vol tijdens een druk leven?
Vegetarische herfst pompoen lasagne