Wie zegt dat we anderen nodig hebben om ons te voorzien van eten? Voedsel uit de supermarkt is duurder, bevat meer ’troep’ en maakt je minder bewust van wat je naar binnen werkt. Tijd om daar verandering in te brengen.

Zelf maken is goedkoper

Voor alles geldt: heb je geen zin om zelf moeite te doen, dan betaal je ervoor. Dat zie je terug in de autowasstraat, bij je accountant en bij het bezoekje aan de pedicure. Voor eten maken geldt hetzelfde. In de supermarkt ligt alles per categorie voor je neus, klaar om enkel even te worden opgebakken of op je brood te smeren, en klaar is kees. Kun je de motivatie opbrengen om zelf aan de slag te gaan, dan kun je vaak meer in één keer maken en bespaar je behoorlijk.

supermarkt bewerkt voedsel
Photo by Fancycrave

Bewerkt voedsel ongezonder

Daarnaast komt kijken: voedsel dat je zo in de supermarkt koopt, zit vaak vol met suikers, transvetten of schadelijke E-nummers. Allemaal onwijs lekker, maar ook moeilijk om vanaf te blijven. Wil je voedsel dat zo onbewerkt mogelijk is, en wat op die manier weer bijdraagt aan jouw gezondheid en het milieu, dan is organisch of biologisch een goede keuze. Deze opties zijn echter ook een stuk duurder dan het bewerkte voedsel.

Bewuster en dankbaarder leven

We leven in een maatschappij waarin het normaal is om enorm veel keuze te hebben, altijd. Soms kan het echter geen kwaad om eens stil te staan bij het feit dat dit in andere landen niet zo vanzelfsprekend is. Blij met minder zijn, maakt je een dankbaarder mens. Even volledig terug naar de basis.

zelf eten maken
Photo by Florencia Viadana

Aan de slag met eigen eten

En dan nu: hoe verzorgen we ons eigen eten? Allereerst door inkopen te doen bij lokale winkels of markten, je eigen groenten-/kruidentuin op te bouwen en uiteindelijk zelf gewoon je eten te gaan maken. We zijn al een tijdje bekend met het zelf maken van maaltijden, smoothies, soepen en allerlei (gezonde) zoetigheden, maar is er nog meer mogelijk! Wat dacht je van sauzen, dressings, brood en chips? Zelf je eten maken geeft je een erg voldaan gevoel, het is minder bewerkt en ook nog eens een stuk goedkoper. Alles met pure ingrediënten. Voor een pure zelf.

Aanschouw al het zelf te maken voedsel, dat al op Freshhh te vinden is, inclusief recept. Experimenteer ze!

Sauzen:

Spreads:

Dressings:

Brood, rijst:

Chips, ijs, pannenkoeken:

*Veel recepten zijn makkelijk veganistisch te maken door het vervangen van yoghurt door een plantaardige variant.

“Lees

Terug naar de oorsprong: voortaan zelf je eten maken

6 tips om vegetarisch eten makkelijker én leuk te maken

Terug naar de oorsprong: voortaan zelf je eten maken

Kerst decoraties maken, 3 simpele ideetjes!