Acne is een vervelende huidaandoening. Alhoewel veel mensen beweren dat het na de puberteit vanzelf weer overgaat, hoeft dit helemaal niet zo te zijn. Er kunnen verschillende oorzaken zijn voor het ontstaan van acne waar je je misschien niet bewust van bent. Stel jezelf de volgende 5 vragen als je last hebt van acne, wie weet dat de boosdoener er wel tussen zit.


1. Welke verzorgingsproducten gebruik ik?

Als je last hebt van acne, heb je vast wel eens gehoord dat je je huid goed moet reinigen. Dit is ook erg belangrijk, maar bepaalde producten of ingrediënten kunnen de huid irriteren en zorgen voor verstoppingen. Dit geldt ook voor sommige medicijnen. Als je last hebt van acne is het dus verstandig om na te gaan welke producten je precies gebruikt (of bent gaan gebruiken), misschien zitten er wel stoffen in waar je niet goed tegen kunt. Voorbeelden van ingrediënten die acne kunnen verergeren zijn parfum, minerale olie en lanoline. Geen idee welke verzorgingsroutine de juiste is? Wij leggen het je uit!

2. Hoe ziet mijn dieet eruit?

Er zijn veel onderzoeken gedaan naar de effecten van voeding op acne. Alhoewel er nog veel onduidelijk is, lijken veel wetenschappers het eens te zijn dat producten met een hoge glycemische index (producten met suikers) en zuivelproducten acne kunnen verergeren. Om na te gaan of voeding invloed heeft op je acne, kun je dus het beste onderzoeken of je op bepaalde voedingsmiddelen slecht reageert. Door middel van een ‘eliminatiedieet’ kun je uitvogelen of er in jouw dagelijkse dieet enkele boosdoeners zitten. Eet je bijvoorbeeld elke dag standaard een bakje yoghurt met een glas melk erbij? Probeer dit dan een paar weken niet te doen, en kijk of het effecten heeft.

3. Met welke gifstoffen komt mijn huid in contact?

Als je acne hebt is het goed om je af te vragen met welke gifstoffen je huid dagelijks in contact komt. Gifstoffen zitten in veel producten, zoals parfums en wasmiddelen. Doordat wasmiddelen een laagje achterlaten op je kleding en beddengoed, komen deze stoffen vervolgens in contact met je huid. Als je gevoelig bent voor deze gifstoffen kan je huid flink gaan irriteren.

4. Heb ik last van stress?

Wanneer je lichaam stress ervaart, maakt het het hormoon cortisol aan. Dit hormoon zorgt ervoor dat we beter kunnen dealen met stress, maar wanneer de cortisolspiegel in ons lichaam langdurig hoog blijft kan dit acne triggeren. De talgproductie in het lichaam gaat omhoog, waardoor de poriën sneller verstopt raken. Daarbij beschadigt cortisol de barrièrefunctie van de huid, waardoor je huid veel droger kan worden, met irritatie, roodheid en ontstekingen als gevolg.

5. Zijn mijn hormonen in balans?

Wanneer je hormonen uit balans zijn kan dit een reden zijn voor het ontstaan van acne. Wanneer er een overschot van het mannelijk hormoon (androgenen) geproduceerd wordt, stimuleert dit de talgproductie. Dit kan vervolgens zorgen voor verstoppingen in de huid, waardoor het acne veroorzaakt. Je hormonen kunnen onder andere uit balans raken door zwangerschap, het gebruiken van de pil of andere medicatie, een verkeerd voedingspatroon of te weinig slaap.