Als je ervoor kiest om geen zuivel te eten en drinken, is soja een populair alternatief. Sojamelk in het bijzonder heeft een kenmerkende, zoete smaak en is door velen geliefd in onder andere de koffie en door de havermout. Behalve in sojamelk, wordt soja ook veel verwerkt in plantaardige vleesvervangers, toetjes, yoghurts en nog veel meer producten. Maar is het consumeren van deze sojaproducten eigenlijk wel goed voor onze huid?


Soja wordt steeds vaker in verband gebracht met acne. Heb jij last van puistjes, en drink en eet jij regelmatig soja? Dan zou het zomaar eens kunnen dat soja jouw huid onrustig maakt.

Waarom soja puistjes zou kunnen veroorzaken

‘Hoe kan dit dan?’, zou je misschien denken. Misschien heb je wel eens gehoord van fyto-oestrogeen. Dit is een plantaardig hormoon wat in sojabonen zit. Wat er gebeurt in ons lichaam als we sojaproducten eten en drinken, is dat deze fyto-oestrogeen hormonen zich gaan hechten aan de oestrogeenreceptoren. Het gevolg is dat de moleculen het effect van de oestrogeen in je lichaam gaan nabootsen. Hierdoor raakt je hormoonhuishouding uit balans.

Hormoonschommelingen

Het consumeren van sojaproducten zou dus kunnen zorgen voor hormoonschommelingen. Door deze hormoonschommelingen zou je huid meer talg en dus uiteindelijk puistjes aanmaken. Er wordt wel gezegd dat de hoeveelheid soja die je gemiddeld eet te laag zou zijn om voor extreme effecten te kunnen zorgen, maar wel zou het enige invloed kunnen hebben op ons lichaam en onze hormonen. Je zou bijvoorbeeld overgevoelig of allergisch kunnen zijn voor soja. Het ervaren van huidklachten is een van de symptomen van een soja-overgevoeligheid of soja-allergie.

Alternatieven

Merk jij dat jouw huid onrustig is en eet of drink je regelmatig sojaproducten? Probeer het dan een tijdje te schrappen uit je dieet om te kijken welk effect het heeft op je huid. Gebruik bijvoorbeeld alternatieven op basis van amandelen, haver, rijst of kokos. Heb je hierna nog steeds last van je huid? Aarzel dan niet om een keer langs de huisarts of een specialist te gaan.

Zie ook

Eindelijk het antwoord: krijg je puistjes van soja eten?

6x natuurlijke middelen die acne verhelpen

Eindelijk het antwoord: krijg je puistjes van soja eten?

Dit is waarom je voortaan wilt kiezen voor natuurlijke huidverzorging

Eindelijk het antwoord: krijg je puistjes van soja eten?

Wat is de beste huidverzorgingsroutine? Een expert legt uit