Wanneer het zweet uit alle gaten van je lichaam gutst, krijg je toch wel het gevoel dat je 500 calorieën meer verbrand hebt dan normaal. Maar is dit eigenlijk wel zo? Betekent meer zweten ook dat je effectiever bezig bent geweest?

Heel simpel: nee

Zweet is geen goede graadmeter voor de effectiviteit van je workout. Je lichaam zweet omdat het zichzelf wil afkoelen, dit is een aangeboren lichamelijk systeem. Wanneer je in de sauna zit zweet je je het apezuur, omdat je lichaam zijn temperatuur omlaag wil brengen. Dit heeft niets te maken met beweging!

Vanwege de temperatuur spelen omgevingsfactoren heel erg mee. Wanneer je traint in een warme omgeving, zoals binnen in de sportschool in de zomer of bij een les Hot Yoga, zal het zweet eerder op je voorhoofd staan dan bij een ontspannen yoga les in de winter.

Ga maar na: als je 5 kilometer gaat hardlopen op een koele lentedag zal je minder zweten dan wanneer je die 5 kilometer rent op een bloedhete zomerdag. Je levert dezelfde inspanning en verbrandt hetzelfde aantal calorieën, maar de omgeving zorgt ervoor dat je meer zweet.

Weten wat je workout wel effectiever maakt? Lees dan dit artikel! 

Waarom weeg ik dan toch minder na zulke zweetsessies?

Waarschijnlijk zal je wat minder wegen. Dit komt alleen doordat je lichaam meer vocht kwijt is en dat zie je terug op de weegschaal. Je bent dus niet meer vet kwijt, maar enkel en alleen vocht. Drink dus een flesje water en je kwijtgeraakte “gewicht” zal er weer aanzitten!

Toch heeft het zijn voordelen

Een zweetsessie geeft vaak wel veel meer voldoening. Ook bevordert het je stemming en helpt het afvalstoffen af te voeren. Uit onderzoek blijkt dat zware metalen via zweet worden uitgescheiden.

Meteen aan het werk?

Doe dan deze intensieve tabata workout voor een goede zweetsessie!