Bijna iedere vrouw draagt wel eens make-up. Maar weten we eigenlijk wel wat we op ons gezicht smeren? Tegenwoordig wordt er steeds meer aandacht besteed aan natuurlijke producten, maar zijn deze producten wel echt natuurlijk?

Wie wilt het nou niet? Een foundation die aan al onze eisen voldoet? Het moet een goede dekking geven en er zo natuurlijk mogelijk uitzien. Ook dromen we van de perfecte lippenstift die uren goed blijft, en de perfecte oogschaduw. Steeds meer cosmetica merken kunnen aan deze eisen voldoen, maar hoe doen ze dat? Deze producten worden vol gegooid met ingrediënten die we niet in ons eten willen hebben, maar waarom smeren we het dan wel met gemak op ons gezicht?


Giftige cosmetica

Als je naar de ingrediënten lijst van jou make-up gaat kijken, staat er waarschijnlijk een enorme lijst aan stoffen op. Iets wat eigenlijk een slecht teken is. Om een mascara bijvoorbeeld pik zwart te maken, wordt er soms kool in gebruikt. En nee, dat is niet de rode kool die wij kennen, maar de kool die ook wordt gebruikt bij het maken van autobanden en inkt. De kunstmatige geuren en synthetische verf zijn het ergst. Die worden vooral bij foundations gebruikt. Dit soort kunstmatige stoffen kunnen leiden naar onrust in de hormoonbalans en naar verschillende soorten kanker.

Natuurlijke make-up

Gelukkig bestaan er genoeg natuurlijke make-up merken. Je hebt natuurlijk altijd merken die claimen natuurlijk te zijn, maar dit eigenlijk niet zijn. Helaas is het in Europa zo, dat als het product 3% natuurlijke ingrediënten bevat je al mag spreken van een natuurlijk product. Wil je er nou zeker van zijn dat jou product wel natuurlij kis? Dan moet je even goed naar de ingrediënten lijst kijken. Zie je veel dingen staan die je herkent, dan is het vaak goed. Is het net een geheime code wat je leest, dan is het product misschien toch niet zo goed als dat je denkt.

Een aantal van de ECHTE natuurlijke make-up merken zijn: BeMineral, Inika, Dr. Baumann en Zao.

Natuurlijk of Synthetische stoffen

Onze make-up is samengesteld uit meerdere ingrediënten. Dit kunnen synthetische of natuurlijke stoffen zijn. Synthetische ingrediënten zijn stoffen die door de mens gemaakt zijn, natuurlijke ingrediënten komen vanuit de natuur. Dit hoeft niet meteen te beteken dat deze natuurlijke stoffen meteen veel beter zijn. Er zijn genoeg natuurlijke stoffen die ook schadelijk of giftig voor ons kunnen zijn. Denk hierbij bijvoorbeeld aan giftige planten of stoffen waar je allergisch voor kunt zijn.


Lees ook:

Deze make-up voorkomt verstopte poriën en is beter voor je huid

Hema brengt vegan make-up kwasten op de markt!

Aromatherapie: 5 geuren die je gezondheid stimuleren