“Mis je als veganist dan nooit iets?”, wordt mij regelmatig gevraagd. Voor producten als yoghurt, chocola of burgers zijn steeds makkelijker vervangers te bedenken, die nog maar weinig te wensen overlaten. Maar kaas? Dat is wel een gemis. Aan de kaasvervangers die eerder op de markt zijn gekomen, ontbrak nog een hoop. Een treurig gegeven voor de kaasliefhebbers.
Vegan kazen
Om hier verandering in te brengen, is in augustus 2017 Mr. & Mrs. Watson opgericht: een veganistisch restaurant in Amsterdam-Oost met een eigen vegan kaasproductie. De plantaardige keuken wordt met de dag populairder, wat terug te zien is in de grote vraag naar veganistische kazen. Enkele kazen die bij Mr. & Mrs. Watson op de menukaart te vinden zijn, zijn roquefort, Italiaanse kruidenkaas met pistache, gerookte amandelroomkaas, geitenkaas met cashewnoten, pepper jack cream cheese en kaasfondue van cashewnoten. Binnenkort komt ook de brie weer terug in het assortiment.
Kaas is niet makkelijk om te maken, zeker veganistische kaas niet, omdat geen kaas hetzelfde is. “Soms worden er twee kazen volgens precies hetzelfde recept gemaakt, maar proeven ze uiteindelijk heel verschillend, zoals dat één van de kazen jonger of ouder smaakt dan de vorige. Dit blijft oefenen en oefenen,” aldus Kirsi Rautiainen, mede-eigenares van Mr. & Mrs. Watson.
Eigen kaasfabriekje
“Het rijpen van kazen kan in sommige gevallen weken duren, terwijl de kazen veel ruimte in beslag nemen in de keuken.” Om die reden hebben de eigenaressen het plan om in Diemen (op de grens van Duivendrecht) hun eigen kaasfabriekje te openen, om de kaasproductie in het restaurant op te kunnen schalen. Ook kan er op deze manier kaas worden verkocht aan mensen buiten het restaurant. Hier zullen we alleen nog even op moeten wachten, dus heb geduld en gij zult beloond worden.
Internationale keuken
Erkende, veganistische koksopleidingen zijn er niet, dus werkt het restaurant met nieuwsgierige chefs die zichzelf het veganistische koken hebben aangeleerd, vanuit nieuwsgierigheid of jarenlange achtergrond in andere keukens. De gerechten van Mr. & Mrs. Watson zijn vooral gebaseerd op de Westerse en Amerikaanse keuken. Al zorgt de verscheidenheid aan chefs uit onder andere Tsjechië, Italië, Peru en Brazilië ook voor de benodigde variatie in de keuken. Met als resultaat een mix aan gerechten: van Amerikaanse Sloppy Chili Joe-burger tot Zuid-Amerikaanse maistaart Don’t call me corny en kaasbroodje Pão de queijo.
Fun fact
In 1944 werd er door het echtpaar Donald en Dorothy Watson leven geblazen in de plantaardige levensstijl, door het woord ‘veganisme‘ te introduceren. Inmiddels bijna 75 jaar later, zien we dat mensen zich opnieuw meer bewust worden van hun voeding en hiernaar gaan leven. Een mooie ontwikkeling, vinden wij. Meer weten? Lees hier het volledige verhaal van Mr. & Mrs. Watson.