Nootjes: het is ons favoriete borrelhapje, naast de bitterballen natuurlijk, maar noten passen ook zeker in een gezond eetpatroon! Het gaat in veel onderzoeken gepaard met gezondheidsvoordelen.

Gezondheidsvoordelen

Nootjes zijn zo gezond vanwege hun onverzadigde vetten. Ook bevatten ze calcium, kaliu, magnesium, vitamine E, vezels, antioxidanten, polyfenolenen, fytosterolen en ijzer.

Het eten van noten verlaagt bijvoorbeeld je LDL-cholesterol, doordat het een gunstig effect heeft op je antioxidantencapaciteit, je nuchtere glucose-spiegel en triglyceriden. Mensen die meerdere keren per week een handje noten eten hebben ook een lager risico op hart- en vaatziekten. Tenslotte heeft de consumptie van noten een gunstig effect op de glycemische controle bij mensen met diabetes type 2.

Het eten van nootjes draagt bij aan een gezond gewicht. Ze bevatten inderdaad relatief veel calorieën, maar ze verzadigen wel veel beter dan dat koekje bij de thee. Noten bevatten namelijk relatief veel eiwit en vet, waardoor je gevoeligheid voor leptine stijgt. Leptine is een hormoon dat aangeeft dat je genoeg gegeten hebt. Hierdoor eet je de rest van de dag minder. Op deze manier draagt het bij aan een gezond gewicht, mits je niet te veel noten eet. Een bakje van 150 gram bevat vaak al 1000 calorieën, dus neem de juiste portie!

Noten zijn ook een goede vleesvervanger! Ze bevatten eiwitten, ijzer, magnesium en B-vitamines (behalve B12). Ze bevatten wel meer vet, houd daar dus rekening mee.

Lees hier wat nog meer goede vleesvervangers zijn!

Welke soort moet ik eten?

Rauwe noten zijn niet gezonder dan gebrande of geroosterde. Er zijn niet veel studies naar gedaan, maar er is geen verschil in voedingswaarde tussen deze noten. Als je noten wil eten vanwege de gezondheidsvoordelen moet je wel kiezen voor de ongezouten versie.

Walnoten, macadamianoten, pistachenoten, hazelnoten, amandelen, cashewnoten: allemaal stuk voor stuk hartstikke gezond! Paranoten, ook wel Brazil nuts, hebben een voordeel wat de andere noten niet hebben. Één à twee paranoten leveren jouw volledige dagelijkse behoefte aan selenium. Dit is een belangrijk mineraal voor verschillende processen in je lichaam. Een teveel eraan is ook niet goed, dus eet ze niet dagelijks.

Conclusie

Mits je de juiste portie neemt (25 tot 40 gram per dag) kunnen noten eigenlijk niet ontbreken in een gezond voedingspatroon. Gooi dus gerust een klein handje (en geen hele bak!) door je muesli in de ochtend, als snack in de middag of door je salade in de avond!

Meteen aan de slag met noten? Kijk hier voor het heerlijke recept van een bananenbrood met noten!