In Nederland kun je op bijna elk station en op bijna elke hoek van de straat een kroketje uit de muur trekken. De Fransen hadden echter een beter idee. Waarom frituur, als je er ook gewoon oesters in kunt leggen? Ja, de aller eerste oester automaat is een feit.

L’Huitrière de Ré

L’Huitrière de Ré: een kweker en distributeur van verse oesters, heeft de aller eerste oester automaat tegenwoordig voor de deur staan. De eigenaren vonden het sneu dat mensen zo vaak voor een dichte winkel kwamen te staan. Om die reden gingen zij opzoek naar een oplossing. Ze wilden hun klanten voorzien van verse oesters, ook na sluitingstijd. Tevens is het een win-win situatie. De oesters die de winkel niet heeft kunnen verkopen (en wel nog vers zijn) kunnen ze aan het eind van de werk-dag in de automaat zetten en zo kunnen ze alsnog verkocht worden.

Foto: culy

Oester automaat

De oester automaat is wel iets anders dan de automaten die we kennen. De dozen waar de oesters in liggen zijn namelijk net een tikkeltje groter dan een kroket. Ook moet ervoor gezorgd worden dat de oesters vers blijven zolang ze in de automaat liggen, dus heeft de fabrikant de automaat zo aangepast dat hij voldoet aan de wettelijke eisen voor voedselveiligheid.

Foto: culy

Kies een nummertje

Het betalingssysteem werkt eigenlijk hetzelfde als de snoepautomaten die we kennen van onze treinstations en de middelbare school! Je tikt namelijk het nummertje in van de oesters die je wil kopen, dan reken je af en vervolgens kun je het vakje van de oesters die je hebt gekozen, openen.

Mocht de winkel open zijn wanneer je wat oesters uit de automaat haalt, kun je ook extra toppings voor de oesters bestellen, zoals bijvoorbeeld vers zeewier.

Wat denk jij, wordt het een nieuwe hype?


Lees hier over de eerste Europese stad, die een fastfood verbod invoert!