De laatste dag van het jaar is aangebroken en dat kunnen we natuurlijk niet vieren zonder oliebollen. Na alle feestdagen is het natuurlijk wel verstandig om ze er weer af te sporten, want goed voor de lijn is deze lekkernij helaas niet. Geen zorgen, wij vertellen je hoe lang je moet bewegen om één oliebol er weer af te krijgen.


Hoe ongezond zijn oliebollen?

Rond de jaarwisseling is het lastig om oliebollen te vermijden, op elke hoek van de straat vind je namelijk wel een oliebollenkraam. Deze heerlijke snack bestaat uit een mengsel van bloem, melk en gist en het wordt gefrituurd in hete olie. Volgens het Voedingscentrum zitten er in één oliebol van 65 gram zo’n 161 calorieën. Daarvan bestaat 6,2 gram uit vet en 20,8 gram uit koolhydraten (waarvan 1,8 gram suikers). Eet je liever een oliebol met rozijnen? Hierin zitten 179 calorieën. Dit is niet gezond, maar wanneer je oliebollen met andere zoete snacks vergelijkt valt het nog mee. In een appelflap zitten bijvoorbeeld 361 calorieën (waarvan 22 gram vet), in een punt slagroomtaart zitten 316 calorieën en in een donut met glazuur zitten 217 calorieën. Als je er zo over nadenkt, hoef je je dus iets minder schuldig te voelen tijdens de feestdagen.

Zo lang moet je bewegen om één oliebol eraf te krijgen

Alhoewel een oliebol in vergelijking met andere zoete snacks een van de ‘gezondere’ opties is, blijft het niet goed voor de lijn. Gelukkig kun je na de jaarwisseling meteen met je goede voornemens beginnen, en sport je al die oliebollen er wel weer af. Hoe lang je moet bewegen om één oliebol er weer af te krijgen is afhankelijk van je lichaamsgewicht. Daarnaast verbrand je met de ene sport natuurlijk meer calorieën dan met de andere sport. Volgens het CBS weegt de gemiddelde Nederlandse vrouw 70 kilo. Hieronder vertellen we je hoe lang je er bij dit gemiddelde gewicht per soort sport over zou doen.

  • Hardlopen: iets langer dan 15 minuten
  • Vechtsport: iets langer dan 15 minuten
  • Hockey: iets langer dan 15 minuten
  • Schaatsen: iets langer dan 20 minuten
  • Zumba: iets langer dan 20 minuten
  • Zwemmen: 25 minuten
  • Aerobics: 25 minuten
  • Wandelen: 40 minuten

Gemiddeld genomen verbranden de meeste mensen dus met ongeveer 20 minuten sporten één oliebol, dat valt mee toch?

Tips voor gezondere oliebollen

Wil je toch voor iets gezondere oliebollen gaan dit jaar? Gebruik dan geen hard frituurvet, maar zonnebloem- of maïsolie. Daarnaast kun je ook de graden op de frituurpan lager instellen waardoor de oliebollen niet te veel olie in zich opnemen. Verder kun je volkorenmeel gebruiken in plaats van witte bloem.