Eet jij ook het liefst elke dag rijstwafels of ander soort producten in deze categorie?

 

Elke dag worden er door veel mensen rijstwafels geconsumeerd. Begrijpelijk is het zeker want het valt licht op de maag, smaakt lekker naast een salade, makkelijk mee te nemen en het beste van allemaal, het is super goedkoop! Ideaal toch? Ja, heel ideaal maar wat blijkt. Het overmatig consumeren van rijstproducten is helemaal niet zo gezond. Dit is vast heel opmerkelijk voor je dus lees daarom zeker even verder.

Arsenicum

Arsenicum wordt ook wel arseen genoemd maar wat is het eigenlijk en hoe komt het in een product als rijst terecht? Het is een zwaar metaal dat uit gesteente voortkomt. Het gesteente geeft dit vervolgens weer af aan het grondwater en de bodem. Planten die rijst produceren nemen dit water uit de bodem op en zo besmet het arseen deze graansoort.

Pas op voor overmatige consumptie rijstproducten

Uit onderzoek van consumentenorganisatie Foodwatch blijkt dat er op dit moment in veel rijstproducten zoals pure rijst, rijstebloem en rijstwafels een hoge dosis arsenicum voorkomt. Wanneer je regelmatig van deze producten gebruik maakt is het verstandig om dit goed met ander soort granen af te wisselen. De reden hiervoor is dat arseen volgens het RIVM kan zorgen voor een verhoogde kans op kanker en hart- en vaatziekten. Daarnaast legt het voedingscentrum uit dat dit metaal van slechte invloed kan zijn op je spieren en zenuwstelsel.

Advies

We begrijpen natuurlijk goed dat je dit product nu niet opeens links laat liggen. Hopelijk zet dit artikel je wel tot nadenken. Het advies van het voedingscentrum is om met rijstproducten vooral heel gevarieerd om te gaan. Op deze manier zal de inname van arseen aanzienlijk lager zijn en hoef jij je geen zorgen te maken.