De zoete aardappel is de afgelopen jaren steeds populairder geworden. Je ziet hem dan tegenwoordig bijna overal op de menukaart staan en ook in de supermarkten in hij niet te ontwijken. Naast dat het natuurlijk heel lekker is, wordt zoete aardappel friet ook vaak bestelt omdat veel mensen denken dat het gezond is. Het is ten slotte een groente, toch? Het normale frietje wordt ingeruild voor de zoete ‘aardappelpatat’, maar is deze frietsoort daadwerkelijk gezonder dan normale friet?


Overeenkomsten

Als we de zoete aardappel vergelijken met een normale aardappel is er in eerste instantie eigenlijk maar weinig verschil. De zoete aardappel en de normale aardappel bevatten beide zo’n 120 calorieën, 30 gram koolhydraten en 4 gram vezels. Dus voor wie er denkt hier minder van binnen te krijgen bij het kiezen van zoete aardappel moeten wij helaas teleurstellen. Ook bevatten beide soorten minder dan 4 gram eiwit en minder dan 1 gram vet.

Wat is dan het verschil?

Natuurlijk zijn er wel enkele verschillen tussen de twee varianten. De smaak is ten slotte heel anders. De zoete aardappel bevat bijvoorbeeld meer suiker, calcium en vitamine A. De normale aardappel bevat weer meer ijzer, kalium en vitamine C. De verschillen zijn dus niet groot, maar ze zijn zeker wel aanwezig.

Bereiding

De grootste boosdoener van friet is de bereidingswijze. Het wordt namelijk in de meeste gevallen gefrituurd. Ondanks dat één aardappel maar 120 calorieën bevat, worden dit er voor beide soorten aardappel 300 nadat het gefrituurd is. Dit is dus behoorlijk veel en ook de hoeveelheid vet neemt toe. Veel mensen zijn van mening dat normale friet echt gefrituurd moet worden, anders is het niet lekker. Zoete aardappel friet daarentegen, is ook nog heerlijk als het wordt gebakken in een pan of in de oven. Dit is waarom veel mensen denken dat zoete aardappel friet gezonder is, maar dit ligt dus niet aan de aardappel zelf. Het kan dus gewoon op een gezondere manier bereid worden, zonder dat de smaak er minder van verandert.

Zoete aardappel friet vs. normale friet?

Het ligt dus niet zo zeer aan de aardappel of je portie friet gezonder is of niet, maar aan de manier waarop het bereid wordt. De kans is groot dat als ze in een restaurant de normale frietjes in de frituurpan gooien, jouw geliefde zoete aardappel frietjes er ook in gaan. Mocht je dus echt voor deze bewuste keuze willen gaan, check het dan altijd even bij de plek waar je eet. Mochten ze de zoete aardappel friet ook gewoon frituren, kan je dus ook gewoon kiezen voor de oude vertrouwde gouden frietjes. Natuurlijk kan je zoete aardappel friet ook heel makkelijk zelf maken. Zo weet je zeker dat je een gezonde portie friet op tafel krijgt!

Lees ook

Is zoete aardappel friet nou echt gezonder dan normale friet?

Recept: burrito met zoete aardappel, honing en feta

Is zoete aardappel friet nou echt gezonder dan normale friet?

Heerlijke zoete aardappel (nacho)schotel om te delen

Is zoete aardappel friet nou echt gezonder dan normale friet?

Gebakken zoete aardappel voor bij de BBQ