• Waarom veganistisch eten je op meerdere manieren kan helpen

Met de toenemende veranderingen in levensstijlen en leefomgevingen zijn we als mensen steeds bewuster bezig met de wijze waarop we ons eigen leven invulling geven. Meestal kijken we dan vooral naar de  fundamentele aspecten waaronder onze voeding. We hoeven het niet onder stoelen of banken te steken dat veel mensen in de loop der jaren steeds ongezonder zijn gaan eten. Een ontwikkeling die wel wordt uitgelicht en daarmee onder de aandacht wordt gebracht, maar verder lijkt er maar weinig te veranderen.

Het effect van de vlees- en zuivelindustrie op ’t milieu is ongekend groot

Waarom veganistisch eten? Niet alleen je lichaam profiteert van je bewustere levensstijl, maar ook het milieu. De voedselindustrie zoals we die vandaag de dag kennen zorgt voor ruim een kwart van alle menselijke uitstoot van broeikasgassen. Sterker nog:

  • 1/3 van de totale uitstoot van broeikasgassen is gerelateerd aan de voedingssector. (Bron: RIVM)

Hiervan dragen dierlijke producten, waaronder vlees en zuivel, bij aan meer dan de helft van de broeikasgasemissie. (Bron: RIVM). Een ongelooflijke hoeveelheid dus. De Wereldvoedselorganisatie stelt zelfs dat de mondiale veeteelt verantwoordelijk voor 15% van de totale menselijke uitstoot aan broeikasgassen. Laat dat cijfer even tot je doordringen en je realiseert hoe ernstig het effect van deze industrie is. Kijken naar alternatieven en andere levensstijlen is dus helemaal zo gek nog niet. Als we de auto iets vaker inruilen voor de fiets, waarom het vlees dan niet wat vaker achterwege laten?

Hoe kun je beginnen met meer veganistisch eten?

Het is belangrijk te weten dat enkel veganistisch eten van een op de andere dag niet realistisch is. Het is niet nodig om direct in één keer over te stappen op een vegan dieet. Wanneer je stap voor stap wat meer plantaardiger gaat eten gun je jezelf wat tijd om hier aan te wennen. Vitamines die je door dit voedingspatroon misschien tekort komt (die wel in dierlijke producten aanwezig zijn), kun je door slimme plantaardige keuzes aanvullen. Bij een volledig vegan eetpatroon zul je wel Vitamine B12 bij moeten slikken. Zorg dus dat je bewust bezig bent met duurzaam consumeren en win genoeg informatie in.

Een meer veganistische levensstijl volgen is niet heel lastig, als je kijkt naar plantaardige alternatieven voor vlees en zuivel en focust op wat je allemaal wel mag eten. Probeer dus zoveel mogelijk dier-vrije producten te consumeren, dus minder vlees en zuivel (om uiteindelijk toe te werken naar een patroon zonder dierlijke invloeden (als je 100 % vegan wilt worden). Wat veel mensen niet weten, of zich niet realiseren, is het feit dat ook de zuivelindustrie een enorme impact heeft op het wel en wee van dieren én het milieu. Bij het kiezen voor een meer veganistische levensstijl kun je ook kiezen voor 100 % plantaardige margarine in plaats van roomboter. ‘Waarom?’, horen we je denken. Roomboter is een dierlijk product: het wordt namelijk gemaakt van melk. Margarine daarentegen is een plantaardig product, zo is Becel plantaardige margarine bijvoorbeeld een mix met zonnebloem-, koolzaad-, lijnzaadolie.

De vlees- en zuivelindustrie als grote ‘belasters’

Voor 1 kilogram vlees is gemiddeld 5 kilo plantaardig veevoer nodig. Om dit veevoer te maken zijn veel grondstoffen, land, water en energie nodig. De variatie tussen diersoorten is wel groot: 1 kilo kip kost 2 kilo plantaardig voer, 1 kilo vlees van een melkveekoe 19 kilo. Kaas is ongeveer even milieubelastend als vlees. Dat komt doordat 1 kilo kaas zo’n 6 tot 10 liter melk kost om te maken. Voor de productie van 1 kg roomboter is zelfs 25 liter melk nodig. (Bron: Milieu Centraal). Kortom, de vervuiling die komt kijken bij het produceren van roomboter is behoorlijk.

Een meer veganistische levensstijl is dus veel meer dan enkel vlees weglaten uit je dagelijkse menu. Probeer als je nog niet meteen 100% vegan wilt of kunt zijn, de focus te leggen op het consumeren van alles wat geen oorsprong heeft in de bio-industrie. Margarine is goed voor je door de plantaardige oliën met Omega 3 en 6 (goed voor een gezond cholesterolgehalte). Het perfecte alternatief voor roomboter én een goed begin van je nieuwe patroon. Zoals gezegd mogen we niet van elkaar verwachten dat je op één dag het roer volledig omgooit. Met kleine stappen kun je langzaam toewerken naar de gewenste verandering.

Veganistisch eten moet een leuke uitdaging zijn

Het nemen van stappen die je richting een meer veganistische levensstijl doen sturen is eenvoudiger dan je denkt. De meeste mensen schrikken heel erg van het idee dat ze van alles op moeten geven, maar dat is zwart/wit denken. Je kunt bijvoorbeeld zoals we hierboven al aangaven al een hele eenvoudige stap nemen door te besluiten je pakje roomboter in te wisselen voor margarine. Een simpel voorbeeld van een product dat een vele malen bewustere keuze is dan de ander. Waar roomboter zoals gezegd gefabriceerd wordt met behulp van de zuivelindustrie, wordt margarine gemaakt met plantaardige oliën. Een ander goed idee is om te besluiten enkel vlees te eten wanneer je buiten de deur bent. Daarnaast mag het geen geheim zijn dat fruit en groente, peulvruchten en noten en zaden een groter deel uit mogen en zullen maken van je dagelijkse voeding als je meer plantaardig eet.

Niet alleen jijzelf profiteert, ook het dierenleed neemt af

Een meer veganistische levensstijl is stapje voor stapje steeds minder de vlees-, en zuivelindustrie betrekken in je leefstijl. precies wat de naam al aangeeft: je gebruikt bronnen voor je voeding, zonder daar de vlees- en zuivelindustrie in te betrekken. Er worden dagelijks meer dan 1 miljoen dieren gebruikt voor zowel vleesproductie als het produceren van zuivelproducten. Vooral die laatste lijkt bij de meeste mensen nog niet echt door te dringen als boosdoener. Toch is ook deze groep (zuivelproducten) van grote negatieve invloed op moeder natuur. Het is dus een manier van leven die niet alleen veel invloed heeft op jouw eigen gezondheid, maar ook op de natuur om je heen.

Dieren worden op ongelooflijke wijze ‘gebruikt’ voor het produceren van voedingsproducten. Daarnaast zijn de productieprocessen van gigantische invloed op het milieu. Het is vreemd om te zien dat we enkel bewust omgaan met voor de hand liggende factoren. Auto’s moeten schoner, fabrieken moeten aan strengere normen voldoen, maar de consumentenindustrie lijkt nog ver achter te lopen op deze nieuwe ‘houding’. Door bij jezelf te beginnen kun je je steentje bijdragen aan een verbeterde wereld en wordt beetje bij beetje positieve invloed uitgeoefend op het consumentengedrag.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Becel