Intermittent fasting wat kan het voor jou betekenen? In dit artikel staan een aantal tips om deze manier van eten en leven vol te houden en het onderdeel te maken van jouw levensstijl. Het moet geen verplichting zijn die je aangaat en zwaar op je schouders drukken, maar het moet zorgen voor een energiek gevoel gedurende de dag. Ga aan de slag met de volgende zes tips. 

Stay on track with intermittent fasting

Intermittent fasting is niet gemakkelijk. Zo kan er in de beginperiode een gevoel van honger optreden wat vervolgens kan leiden tot een stressreactie, vermoeidheid en prikkelbaarheid. Dit is natuurlijk niet de bedoeling en daarom hebben wij een aantal gouden tips op een rijtje gezet. Lees mee!

Tip 1 Bewust eten

Bewust eten houdt in dat je leert om te vertragen tijdens het eten. Vertraging zorgt ervoor dat je een voller gevoel ervaart na het eten van een maaltijd. Het lichaam krijgt op deze manier de tijd om het eten rustig op te nemen. Ook is het belangrijk dat je in de periode dat je mag eten regelmatig eet. Onderzoek toont aan dat het om de drie uur nuttigen van een maaltijd binnen het 8-uursvenster het vasten makkelijker maakt. Het regelmatig nuttigen van voedsel zorgt er namelijk voor dat er geen pieken ontstaan in je bloedsuikerspiegel wat vermoeidheid zou kunnen stimuleren. Bewust en regelmatig eten is dus van groot belang om deze manier van leven vol te houden.

Tip 2 Blijf gehydrateerd

Hydratatie is key! Zo is het belangrijk jezelf goed te blijven hydrateren gedurende de vastenperiode. Dit zorgt er mede voor dat je een vol gevoel blijft houden. Het rommelende effect, wat er kan optreden in je maag, wordt hierdoor verminderd. Het is wel van belang dat je kiest gehydrateerd te blijven door het drinken van niet-calorische dranken. Hierbij kan je denken aan groene thee, kruidenthee, gemberthee en water. Het klinkt heel saai maar het beste effect creëer je met dranken die een natuurlijke oorsprong hebben.

Tip 3 Slaapproblemen? Skip intermittent fasting

Als je slaapproblemen hebt is het niet verstandig door te gaan of te beginnen met intermittent fasting. Je lichaam werkt in een andere cyclus waardoor je de positieve en energieke gezondheidseffecten niet zal ervaren. Het kan zelfs zo zijn dat je er nog slechter van gaat slapen doordat je lichaam er niet op gebouwd is om ’s avonds laat nog een maaltijd op te nemen. Onderzoek laat zien dat de hypotalamus, ook wel de biologische klok in ons hoofd alle organen aanstuurt. Elk orgaan heeft zijn eigen klok en deze staan ’s avonds vaak in de rust -en spaarstand om te herstellen. Het laat op de avond consumeren van een maaltijd kan dit proces dus verstoren. Je lichaam zal dan cortisol en insuline aanmaken wat ervoor zorgt dat die orgaanklokjes in de war raken. Het in de war raken van dit proces zal het inslaap vallen nog moeilijker maken.

Tip 4 Plan de maaltijd in

Heb je het heel druk? Of vind je het lastig om gezonde maaltijden te bereiden overdag, past het niet in je planning en ben je bang om te gaan snaaien tijdens het 8-uursvenster? Ja, herken jij je in een van deze redenen? Plan dan je maaltijden in en bereid ze voor. Dit kun je doen door aan het einde van het weekend of op vaste avonden maaltijden te bereiden. Dit helpt je om bewust te eten, je dieet in evenwicht te houden én het bespaart je tijd.

Tip 5 Begin klein

Begin je net met intermittent fasting? Dan is het belangrijk dat je dit per dag opbouwt. Dit betekent dat je de periodes waarin je niet eet in intensiteit en volume uitbouwt. Het moet namelijk wel realistisch voor jezelf blijven. Verstandig is om het volledige intermittent fasting schema pas te volgen als je er klaar voor bent!

And last but not least:

Tip 6 Gezonde vetten

Om na een nacht slaap geen hongerig gevoel te krijgen is het verstandig om aan elke avondmaaltijd gezonde vetten toe te voegen. Bij gezonde vetten moet je denken aan avocado, vette vis als makreel of haring en olijfolie. Dit type vet zorgt dat je bloedsuikerspiegel ’s nacht op peil blijft en geen pieken en dalen maakt wat het hongergevoel zal stimuleren.