Selderijsap is de nieuwe hype in gezondheidsland. Overal op social media vliegen de foto’s en de hasthag #celeryjuice voorbij. Het groene sapje zou namelijk hét nieuwe wondermiddel zou zijn. Je lichaam zou er mee ontgiftend worden en het zou ook nog eens goed zijn voor allerlei soorten kwaaltjes.  Is de hype terecht, of is het alleen maar schijn? Wij zoeken het uit. 


Wat selderijsap is

Bij selderijsap wordt bleekselderij gejuiced: door de selderij te mixen, wordt het vloeibaar. Vervolgens wordt het vloeibare van de restanten en dikkere stukjes gescheiden, zodat er alleen een glad, groen sapje overblijft. Dit juicen wordt vaak gedaan met een slowjuicer, of door te blenden en vervolgens de drap scheiden met een zeef of een katoenen zak.

Wat er in allemaal zit

Selderij bevat meerdere stoffen die goed zijn voor je lichaam, waar selderijsap wellicht zijn populariteit en zogeheten wondermiddel-label aan verdient. In selderij zit provitamine A. Dit draagt voornamelijk bij aan een gezonde huid. Verder bestaat selderij voor een groot gedeelte uit water (maar liefst 96% procent), dus zit je voor je hydratie wel goed. Behalve vitamine A en water, bevat selderijsap ook vitamine B, C, K, natrium, calcium, silicium. foliumzuur, magnesium, elektrolyten en nog meer vitamines en mineralen. Bommetjevol antioxidanten dus.

De beloftes van selderijsap

Selderij zou onder meer goed zijn voor een stralende huid, de darmen helen en despijsvertering verbeteren. Ook zou het  het cholesterol en de bloeddruk verlagen, de lever ontgiftigen en infecties bestrijden. Daarbij zou het alkaliserend zijn en je lichaam zelfs kunnen beschermen tegen bepaalde kankercellen. Ook zou selderijsap zou de afgifte van water uit je nieren bevorderen, wat ervoor kan zorgen dat alle stoffen (ook de slechte), sneller uit je lichaam verdwijnen. Een hele hoop goeds dus. Selderijsap zou dus werken als een waar ontgiftigingsmiddel, zowel voor je huid als de rest van je lichaam en organen. Klinkt goed, toch?

Waarom sappen en niet eten

Wat is dan het voordeel van het hele juice gebeuren, als de selderij zelf al deze vitamines en mineralen bevat, zul je misschien denken. De reden dat het juicen van de groente zo populair is, heeft ermee te maken dat je lichaam de stoffen uit vloeibare voedingsmiddelen sneller en beter opneemt dan vaste voedingsmiddelen. Als je selderij eet, moet je lichaam dit eerst verteren en als je het als een sapje drinkt, zou je lichaam direct alle goede stofjes kunnen opnemen. Het nadeel van sappen is wel dat je minder van de vezels binnenkrijgt die de groente bevat. Dit komt omdat deze verloren gaan tijdens het juicen en het scheiden van de sap. Deze zorgen ervoor dat je je verzadigd voelt en houden je bloedsuikerspiegel in balans.

Waarom selderijsap een hype is

Op YouTube video’s verkondigen mensen aan met hoe selderijsap hun leven voorgoed veranderd heeft. Ook op verschillende blogs en Instagram accounts is het selderijsapje het nieuwste hippe drankje wat je een keer geprobeerd moet hebben. Ook veel juicebars en healthy lunchrooms bieden de sapjes nu aan. Volgens de wetenschap is er geen bewijs dat selderijsap je beschermt en immuun maakt voor allerlei negatieve stoffen en ziektes. Wel is duidelijk dat er in de groente veel gezonde stoffen zitten. Of het nu een pas uitgevonden wondermiddel is voor al onze problemen, of gewoon een herontdekt gezond product is waar er nog veel anderen van gaan volgen: het doet geen zeker geen kwaad het selderijsapje een keer een kans te geven.

Lees ook

Selderijsap: wat is het en waarom is het een hype?

Boost je energie met deze green cappuccino juice! (raw, lactose & soja vrij)

Selderijsap: wat is het en waarom is het een hype?

Hotspot - Juice by Nature, een plek waar gelukkig leven en healthy food samenkomen.

Selderijsap: wat is het en waarom is het een hype?

Maca en Matcha. De nieuwe hype, maar wat zijn het?